Owsianka to samo zdrowie! Jeśli jemy ją regularnie zyskujemy witaminę A, D, B6 i B12 do tego wapń, żelazo i magnez. Bez wątpienia jest to też najlepszy pomysł na śniadanie, ponieważ zaspokoi nawet największy głód i da nam mnóstwo energii do działania! W Dzień Owsianki przedstawiamy pyszne przepisy, które trzeba znać!
Owsianka z cynamonem i owocami
Składniki:
-1 miarka zwykłych płatków owsianych
-3 miarki wody
-mielony cynamon
-1/2 miarki mleka krowiego lub roślinnego
-starte jabłko
-borówki
-mała łyżka syropu klonowy
Przygotowanie tej owsianki jest bardzo proste! Wystarczy zalać płatki owsiane wodą i zagotować na małym ogniu. Następnie dodać cynamon i wymieszać. Całość gotować przez kilka minut jednocześnie uważając by nie przypalić owsianki. Po zdjęciu z palnika trzeba dodać mleko, owoce i łyżeczkę syropu klonowego.
Przygotuj owsiankę na zimno!
Składniki:
-pół szklanki płatków owsianych
-2/3 szklanki mleka,
-2 łyżki jogurtu naturalnego,
-2 płaskie łyżeczki miodu,
-maliny
-borówki
Ten oryginalny przepis na owsiankę nie powinien sprawić żadnych problemów! Najpierw wsyp do małej miski płatki owsiane. Następnie dodaj mleko, jogurt, miód i owoce. Całość trzeba dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin. Gotowe!