Nav
biedronka
Biedronkado końca 2 dni
rossmann
Rossmanndo końca 10 dni
jula
Julado końca 6 dni
żabka
Żabkado końca 11 dni
pepco
Pepcodo końca 12 dni
castorama
Castoramado końca 11 dni
drogerie natura
Drogerie Naturado końca 9 dni
stokrotka supermarket
Stokrotka Supermarketdo końca 3 dni
neopunkt
NEOPUNKTdo końca 4 dni
media markt
Media Marktdo końca 4 dni
action
Actiondo końca 4 dni
dino
Dinodo końca 4 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 5 dni
hebe
Hebedo końca 4 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porównania

Słodkie zakończenie karnawału - co wiemy o tradycji Tłustego Czwartku?

Tłusty Czwartek większości osób kojarzy się ze stosami pączków i faworków, które tego dnia są obowiązkowym elementem każdego jadłospisu. W wielu domach królują zawody, który z domowników pochłonie najwięcej tłustoczwartkowych smakołyków...
Cover

Tłusty Czwartek większości osób kojarzy się ze stosami pączków i faworków, które tego dnia są obowiązkowym elementem każdego jadłospisu. W wielu domach królują zawody, który z domowników pochłonie najwięcej tłustoczwartkowych smakołyków. Jednak czy wszyscy amatorzy pączków znają tradycję tego święta i wiedzą, skąd się wziął zwyczaj spożywania tych konkretnych produktów? Warto zapoznać się bliżej ze znaczeniem i historią słodkiego zakończenia karnawału.

Tradycja Tłustego Czwartku


Tłusty Czwartek to święto ruchome, którego data jest uzależniona od Wielkanocy. Każdego roku wypada w ostatni czwartek przed wielkim postem i tradycyjnie rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Pierwsze wzmianki o tradycji tego niezwykłego dnia można spotkać już w starożytnym Rzymie - w ten dzień mieszkańcy żegnali zimę i witali wiosnę. Zabawom towarzyszyło spożywanie dużej ilości tłustego mięsa oraz pączków nadziewanych słoniną. W polskiej tradycji Tłusty Czwartek także początkowo wiązał się przede wszystkim z jedzeniem tłustego mięsiwa. Ostatni czwartek przed wielkim postem rozpoczynał najbardziej intensywny tydzień karnawału, w którym należało najeść i napić się do syta. Dzień ten był nazywany Mięsopustem, gdyż stanowił jedną z ostatnich okazji przed postem do zjedzenia dużej ilości tłustych potraw. 

Historia tłustoczwartkowych pączków


Pierwsze wzmianki o jedzeniu w Polsce tłustoczwartkowych pączków pojawiły się około XVI wieku. Wszakże jedno ze staropolskich przysłów mówi: "Powiedział mi Bartek, że dziś Tłusty Czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła". Jednak należy podkreślić, iż staropolskie pączki miały niewiele wspólnego z dzisiejszymi smakołykami. Przede wszystkim były dużo twardsze od współczesnych, a dodatkowo nie były słodkie, lecz słone. Dodatkowo polewano je dużą ilością tłuszczu i skwarek. Dopiero kolejne lata przyniosły zmianę obyczajów - pojawiły się pulchne i lekkie pampuchy, wyrabiane z ciasta drożdżowego i nadziewane konfiturą, marmoladą, orzechami bądź migdałami. Ta forma przysmaku pozostała do dziś. 

Tłusty Czwartek to wielowiekowa tradycja, która każdego roku jest hucznie obchodzona przez wielu mieszkańców globu. W ten jedyny dzień w roku miliony ludzi spożywa niezliczone ilości pączków, a cukiernicy mają jeden z najbardziej pracowitych dni w roku. Najlepsze promocje na pączki w ten wyjątkowy dzień znajdziecie w gazetkach Tesco, Lidla i Biedronki.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama