Winogrona są owocami, których właściwości prozdrowotne i smak docenia się już od wielu wieków. Jej bogaty w przeciwutleniacze skład chroni przed chorobami cywilizacyjnymi. A niepowtarzalny, słodki smak zachęca do spożycia, jak tylko pojawią się w sklepach w bardziej korzystnych cenach. Jakie właściwości mają te smaczne owoce? Przekonajmy się.
Lekarstwo na skaleczenia
Winogrona używano nie tylko jako pokarm, ale również do celów leczniczych. Już starożytni docenili ich właściwości prozdrowotne. Winogronami leczono wtedy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a także stosowano do przyspieszenia gojenia się ran i skaleczeń.
Owoce winogron są bogate w witaminy i minerały. Znajdują się w nich witaminy A, C i witaminy z grupy B, a także minerały takie jak: potas, magnez, cynk, miedź, żelazo, wapń i fosfor. Co więcej, jako jedne z niewielu owoców w swoim składzie zawierają również jod, który jest niezbędny do prawidłowego działania tarczycy.
Antyrakowe i zasadotwórcze
Zjedzenie winogron sprzyja tworzeniu się środowiska zasadowego w organizmie, co nie sprzyja powstawaniu nowotworów. Inhibitorem dla ich rozwoju są również zawarte w winogronach flawonoidy i antyoksydanty. Jednym z najsilniejszych z nich jest witamina C i A. Naturalne przeciwutleniacze wymiatają wolne rodniki z organizmu, które przyczyniają się do rozwoju nowotworów. Przeprowadzone dotychczas badania potwierdzają, że nasiona z winogron są skuteczne w leczeniu komórek rakowych raka skóry, prostaty, sutka, żołądka i jelita.