Historia browarnictwa w Polsce ma bogatą tradycję. W 1922 roku były w kraju 243 browary, co stanowi najwyższą liczbę w dziejach rozwoju tej branży. O ile w ostatnich latach rośnie liczba kontraktowych, rzemieślniczych, restauracyjnych zakładów produkujących piwo, o tyle zmniejsza się liczba browarów przemysłowych.
Polskie piwo a przyczyny jego popularności
Piwo jest jednym z najczęściej kupowanych alkoholi, ponieważ – zgodnie z aktualnymi trendami – są wybierane słabsze trunki. Spowodowały to z jednej strony zmiany w upodobaniach konsumentów (nie wyłączając kultury picia), z drugiej natomiast dynamiczne metamorfozy piwowarskiej branży.
Polskie piwo należy do ulubionych trunków Polaków. Doceniają oni nie tylko jego jakość, ale także prozdrowotne właściwości. Niekwestionowaną zaletą tego złocistego napoju jest zarówno oryginalny smak, jak i zawartość wielu wysokogatunkowych komponentów.
Piwo, czyli kilka słów na temat jego właściwości
Polskie piwo zawiera antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, których podstawowym zadaniem jest zapobieganie i spowalnianie procesów związanych ze starzeniem się organizmu. W jego składzie znajdują się poza tym witaminy, krzem, błonnik oraz naturalny antybiotyk w postaci tetracykliny.
Picie polskiego piwa, o ile się go nie nadużywa, może być nie tylko przyjemnością, ale także doskonałym sposobem na zapewnienie organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników. Posiada ono ponadto lecznicze właściwości, co jest jednym z czynników decydujących o jego wartości.