Nav
biedronka
Biedronkado końca 2 dni
rossmann
Rossmanndo końca 10 dni
jula
Julado końca 6 dni
żabka
Żabkado końca 11 dni
pepco
Pepcodo końca 12 dni
castorama
Castoramado końca 11 dni
drogerie natura
Drogerie Naturado końca 9 dni
medicine
Medicinedo końca 36 dni
neopunkt
NEOPUNKTdo końca 4 dni
media markt
Media Marktdo końca 4 dni
action
Actiondo końca 4 dni
dino
Dinodo końca 4 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 5 dni
hebe
Hebedo końca 4 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porównania

Polska pizzą stoi - o miłości Polaków do kuchni włoskiej

Płaski placek ciasta z sosem, kilkoma kawałkami warzyw, opcjonalnie mięsa. Całość obficie pokryta serem i innymi dodatkami. W czym tkwi jej fenomen? Dlaczego Polacy, którzy szczycą się wyjątkowo smaczną, tradycyjną kuchnią polską tak często korzystają z usług restauracji serwujących pizzę?
Cover

Płaski placek ciasta z sosem, kilkoma kawałkami warzyw, opcjonalnie mięsa. Całość obficie pokryta serem i innymi dodatkami. W czym tkwi jej fenomen? Dlaczego Polacy, którzy szczycą się wyjątkowo smaczną, tradycyjną kuchnią polską tak często korzystają z usług restauracji serwujących pizzę?

Receptura na pizzę którą znamy przybyła do nas z Neapolu – kulinarnego serca Włoch. To tam powstała pierwsza wersja tego dania złożona z cienkiego ciasta, pomidorów, mozzarelli i bazylii. Pomysłodawcą, a zarazem twórcą dania był kucharz Raffaele Esposito. Pizzę przygotował dla królowej Włoch, Małgorzaty Sabaudzkiej. Królowa zasmakowała w tym daniu, urzekł ją również patriotyczny przekaz stworzony z kolorów użytych składników – zieleni, czerwieni i bieli – narodowych barw Włoch. Arystokratka pozwoliła nawet na nazwanie potrawy jej imieniem. Dziś, tę najprostszą wersję pizzy możemy zamówić pod nazwą margharita.

Pizza jak i cała kuchnia włoska cieszą się wyjątkowo dużą popularnością w Polsce i na Świecie. Doczekaliśmy się nawet Dnia Pizzy, który w Polsce, Włoszech i Rosji obchodzony jest dziś, 9 lutego. W tej chwili w Polsce funkcjonuje około 5 tysięcy pizzerii, to jednak nic w porównaniu z ojczyzną pizzy, Italią, gdzie działają 183 tysiące lokali serwujących to danie, a aż 15,5 z nich w samym Rzymie.

Bez wątpienia największą zaletą Pizzy jest możliwość jej przygotowania na wiele sposobów. W ofertach restauracji znajdziemy nawet kilkadziesiąt jej rodzajów, każdy znajdzie więc ofertę skrojoną dla siebie. Składniki możemy modyfikować zgodnie z naszymi upodobaniami: poczynając od grubości ciasta, ilości serów i sosów poprzez rodzaje dodatków. Oprócz tradycyjnych wersji takich jak margharita czy carbonara znajdziemy rozmaite modyfikacje tego dania w zależności od zwyczajów kulinarnych kraju, w którym daną pizzę chcemy zjeść. Propozycje restauracji zaczynają się więc od hawajskiej wersji z ananasem (co ciekawe, tak naprawdę ten rodzaj pizzy miał swój początek w Kanadzie), kończąc na pizzy z polskim oscypkiem. 

Pizza portal kod rabatowy

Pizza jest jednym z pierwszych dań, które przybyły do nas z półwyspu apenińskiego. W tej chwili, wspólnie ze spaghetti podbiły już serca Polaków i na stałe zagościły naszym jadłospisie. Spróbujcie przejść ulicą miasta nie spotykając na swojej drodze pizzerii! Zainteresowanie kuchnią włoską stale rośnie.  Rocznie, na całym świecie sprzedaje się około 5 mld sztuk pizzy!

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama