Nav
biedronka
BiedronkaWażna za 3 dni
rossmann
Rossmanndo końca 10 dni
jula
Julado końca 6 dni
żabka
Żabkado końca 11 dni
pepco
Pepcodo końca 12 dni
castorama
Castoramado końca 11 dni
drogerie natura
Drogerie Naturado końca 9 dni
wss praga południe
WSS Praga Południedo końca 8 dni
neopunkt
NEOPUNKTdo końca 4 dni
media markt
Media Marktdo końca 4 dni
action
Actiondo końca 4 dni
dino
Dinodo końca 4 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 5 dni
hebe
Hebedo końca 4 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama

Kuchnia amerykańska? Tak, ale nie z LIDLa!

Nam Polakom wydaje się, że kuchnia amerykańska, to tylko hamburgery i hot-dogi. Czasami, dla odmiany, zamiast powyższych Amerykanin zjada jajecznicę na bekonie. Oczywiście wszystko w zestawie z Coca Colą, bez której nie może się obyć żadne posiłek. Taka, a nie inna opinia na temat kuchni tego kraju wynika zapewne z obserwacji poczynionych w trakcie oglądania filmów na kasetach VHS. Nie ma to jednak wiele wspólnego z rzeczywistością.
Cover

O kuchnia amerykańskiej w kilku słowach

Stany Zjednoczone Ameryki, to wielki tygiel kultur z całego świata. Na ogromnym obszarze tego kraju spotykały się i zlewały ze sobą rozmaite zwyczaje kulinarne, które przywieźli ze sobą imigranci. Dlatego też na kuchnię amerykańską składają się liczne kuchnie regionalne, które tworzyły się na bazie przepisów z różnych zakątków świata.

Na wschodnim wybrzeżu dominują przepisy, których rodowód sięga Wielkiej Brytanii, Niemiec i Holandii. Oczywiście nie możemy zapominać o kuchni włoskiej i jedynej w swoim rodzaju nowojorskiej pizzy na cienkim cieście. Podobno właśnie w Nowym Jorku jest najlepsza pizza na świecie. 

Południe stanów, to mieszanka kultury i kuchni francuskiej, meksykańskiej i afrykańskiej. Jest to region obfitujący we wspaniałe receptury na dania z ryb i owoców morza, a także dania z ryżem. Nie brakuje tam również wspaniałych przepisów na gulasze, które zawdzięczamy mniej zamożnym czarnoskórym mieszkańcom tamtych rejonów.

Zachodnie stany, to potrawy, które możemy kojarzyć z westernów. Znajdziemy tu wspaniałe steki z wołowiny, zapiekanki ziemniaczane, dania z kukurydzy oraz czerwonej fasoli. Przeważają dania ciężkie, ale za to bardzo sycące. W sam raz dla ciężko pracujących farmerów.

Kuchnia amerykańska w kraju nad Wisłą

Gdy zobaczyłem reklamy o tym, że w LIDLu rozpoczyna się tydzień amerykański od razu się ucieszyłem. Pomyślałem, że i tym razem „rzucą” do sklepu coś naprawdę fajnego. Niestety, po przestudiowaniu dokładnie gazetki promocyjnej bardzo się zawiodłem.

Prawie wszystkie produkty, to wysoko-przetworzone produkty jedzenio-podobne, które mają za zadanie udawać amerykańskie jedzenie. Dostajemy mrożone pizze w pudełkach za 5,55 zł, jogurty amerykańskie po 1,79 zł i dressingi w stylu amerykańskim po 2,99 zł. 

Dla bardziej wyrafinowanych smakoszy przewidziano popcorn do mikrofali po 3,99 zł, kruche ciasteczka po 4,99 zł z wyszukanymi dodatkami – płatkami owsianymi, orzechami makadamia lub żurawiną. No cóż.
Hitem będą nuggetsy z kurczaka po 7,99 zł za jedno opakowanie. W każdym opakowaniu jest aż 12 sztuk! A do tego bułki do hamburgerów po 3,99 zł za opakowanie zawierające 4 sztuki.

Tak naprawdę, to z tego wszystkiego prawdziwie amerykańskie są tylko dwie rzeczy: Coca Cola Zero oraz syrop klonowy za 14,99 zł. Szkoda tylko, że syrop pochodzi z kanady (tak wynika z gazetki).

Prawda jest taka, że z całego tygodnia amerykańskiego warto kupić tylko kanadyjski syrop klonowy. Cała reszta nie jest warta Waszego zainteresowania i pieniędzy. 

syrop klonowy z lidla

Pancakes z syropem klonowym

Gdy ktoś pyta mnie o to, jakie ciasta lub desery kojarzą mi się z Ameryką, to na myśl przychodzą mi tylko Apple pie (szarlotka) oraz Pancakes (grube naleśniki). Przepis na szarlotkę zostawię sobie na inną okazję, a dzisiaj pokażę Wam, jak zrobić amerykańskie pancakes.

Pancakes to małe, okrągłe naleśniki smażone na patelni bez tłuszczu. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że robią się grubiutkie i pulchniutkie. W filmach i serialach zawsze były podawane dzieciom w zestawie z syropem klonowym.

Składniki:

  • - szklanka mąki pszennej
  • - szklanka maślanki
  • - 4 łyżki cukru pudru
  • - 4 łyżki oleju
  • - 1 jajko
  • - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • - szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę, która będzie jednocześnie gęsta (bardziej niż na polskie naleśniki).
2. Naleśniki smaż na gorącej patelni bez dodatku oleju. Najpierw z jednej, potem z drugiej strony.
3. Pancakesy można podawać nie tylko z syropem klonowym, ale również z marmoladą i owocami.

nalesniki

nalesniki

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama