Nav
biedronka
Biedronkado końca 2 dni
rossmann
Rossmanndo końca 10 dni
jula
Julado końca 6 dni
żabka
Żabkado końca 11 dni
pepco
Pepcodo końca 12 dni
castorama
Castoramado końca 11 dni
drogerie natura
Drogerie Naturado końca 9 dni
selgros cash&carry
Selgros Cash&Carrydo końca 1 dzień
neopunkt
NEOPUNKTdo końca 4 dni
media markt
Media Marktdo końca 4 dni
action
Actiondo końca 4 dni
dino
Dinodo końca 4 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 5 dni
hebe
Hebedo końca 4 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Krewetki na risotto z owocami morza

Krewetki na risotto z owocami morza to wyjątkowa potrawa specjalnie dla smakoszy morskich specjałów.
Cover

Krewetki na risotto z owocami morza to wyjątkowa potrawa specjalnie dla smakoszy morskich specjałów.

Risotto przygotowuje się z następujących składników: mięsa małży, mieszanki owoców morza, oliwy, jednego ząbka czosnku, cebuli, masła, ryżu aroborio (na risotto), białego wytrawnego wina, parmezanu, suszonych pomidorów w oliwie, kwaśnej śmietany (30%), oliwy bazyliowej, oliwy z oliwek, pęczka bazylii, cukru, soli, pieprzu, białego octu winnego oraz krewetek.

Sposób przygotowania? Bardzo prosty: Rozmrożone małże i owoce morza należy przepłukać i odsączyć. Kolejno na mocno rozgrzaną oliwę należy wrzucić drobno pokrojony w plasterki jeden ząbek czosnku, dodać do tego małże i przygotowane wcześniej, opłukane owoce morza. Następnie podsmażamy całość i odstawiamy. Będziemy tych składników potrzebować później. 

Teraz bierzemy cebulę i kroimy ją w małe kosteczki, po czym wrzucamy ją na rozgrzane w garnku płynne już masło, dodajemy odrobinę ryżu aroborio i podsmażamy całość na złocisty kolor. Dodajemy kilka łyżek białego wina i mieszamy składniki. Całość zalewamy wodą, po czym zaczynamy gotować na wolnym ogniu. Gdy ryż stanie się już odpowiednio miękki, a woda odparuje, należy dodać tarty ser parmezan do wcześniej podsmażonych już owoców morza, a także suszone pomidory oraz śmietanę, a następnie całość doprawić pieprzem i solą. Przygotowujemy oliwę bazyliową, poprzez połączenie jej ze wszystkimi składnikami i dokładne miksujemy. 

Na sam koniec uważnie obieramy krewetki z ich skorup, oczyszczamy mięso, przepłukujemy i odsączamy. Ostatecznie wrzucamy mięso na rozgrzaną oliwę wraz z pokrojonymi wcześniej plasterkami czosnku. Delikatnie wszystko podsmażamy, regulując temperaturę, by nie przypalić mięsa. Przygotowaną potrawę podajemy na gotowe risotto, dodając pozostałą ze smażenia oliwą. Gotowe!

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama