W Tesco coraz częściej widzimy więcej nowych produktów zrobionych wyłączne ze składników roślinnych. Produkty te odpowiadają popularnemu trendowi – fleksitarianstwu. Według „Veganuary 2019” za czas kampanii „Poniedziałki bez mięsa” zostało kupiono o 150 mln produktów bezmięsnych więcej, niż w zeszłym roku.
Coraz częściej spotykano osób, które nie zaliczają siebie ani do weganów, ani wegetarianów, jednak ograniczają ilość spożywanego przez nich mięsa oraz wyrobów mięsnych. Odpowiadając potrzebom konsumentów, brytyjska sieć sklepów zdecydowała na umieszczenie produktów zrobionych z zamienników mięsa obok mięsnych produktów. W taki sposób Tesco promuje i zachęca swoich klientów do odżywiania w zdrowszy sposób.
Tesco zmienia kierunek polityki sklepu na bardziej przyjazną środowisku, starając się wprowadzać zdrowsze produktu oraz zmniejszać ilość marnowanej żywności czy wykorzystanie plastiku. Całą ofertę dostępną w sklepach sieci Tesco możemy sprawdzić w gazetkach promocyjnych oraz na stronie internetowej.