Niesprzyjająca pogoda za oknem czy brak ogrodu nie są w obecnych czasach żadną przeszkodą w grillowaniu. Patelnia grillowa jest coraz popularniejszym elementem wyposażenia polskiej kuchni, a dania na niej przyrządzane są soczyste i pozbawione nadmiaru tłuszczu. Dlaczego warto kupić patelnię grillową? W tym artykule przedstawimy zalety płynące z jej posiadania.
Zdrowa odsłona tłustych mięs
Grillowanie stanowi jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania zarówno mięs, jak i warzyw. Tłuszcz zawarty w karczku czy kiełbasie zostaje wytopiony podczas smażenia na patelni grillowej i nie wsiąka w produkty ponownie ze względu na specjalne rowki, którymi zostaje odprowadzony. Potrawy przyrządzone na specjalnej patelni zyskują niepowtarzalny smak i aromat, a przy okazji cechują się dobrymi właściwościami odżywczymi. Dzięki temu, nie musimy być właścicielami ogrodu, ani balkonu, by móc cieszyć się smakiem grillowanych potraw o każdej porze roku.
Będąc na diecie
Osoby odchudzające się i dbające o swoje zdrowie niechętnie jedzą potrawy z grilla podczas rodzinny spotkań. Ciężkostrawne, tłuste mięsa nie są również odpowiednie dla osób otyłych oraz posiadających różne zaburzenia układu trawiennego i sercowo-krążeniowego. Patelnia grillowa pozwala przygotować dietetyczne i lekkostrawne dania, o niebanalnym smaku. Wystarczy posmarować powierzchnię patelni odrobiną tłuszczu roślinnego i do grillowania wykorzystać warzywa, takie jak cukinia, papryka, bakłażan, marchewka czy pieczarki.
Na patelni grillowej przygotować można również kurczaka lub szaszłyki z indyka. Idealnie sprawdzi się również ryba, którą przyrządzać można na patelni z dodatkiem ziół i przypraw.