Produkty ekologiczne są znacznie bardziej wartościowe niż żywność pochodząca z upraw konwencjonalnych, co potwierdzają liczne badania. Zdrowa żywność ma o wiele mniej pestycydów i metali ciężkich oraz o wiele więcej witamin i minerałów. Kto z nas chciałby płacić za faszerowanie się substancjami przyśpieszającymi wzrost, zwierzęcymi hormonami i innymi szkodliwymi substancjami? Zapewne nikt, jednakże nieświadomie to właśnie robimy. Dlaczego lepiej jest kupować ekologiczną żywność?
Zdrowa żywność, czyli dlaczego ekologiczne jedzenie jest zdrowsze?
Zwierzęta hodowane metodami ekologicznymi mają dostęp do świeżego powietrza, wolnej przestrzeni i lepszego jedzenia, czego nie można powiedzieć o tych z ferm przemysłowych, które dodatkowo faszerowane są chemią, którą my potem niestety konsumujemy, spożywając ich mięso. Są one karmione zbożem i soją, bez dostępu do trawy czy liści krzewów i drzew. Ponadto mają znacznie większą zawartość tłuszczu i mniej białka.
Zamiast kwasów tłuszczowych omega-3 w mięsie od zwierząt z masowej hodowli znajdują się prozapalne kwasy omega-6, które przyczyniają się w dużej mierze do powstawania licznych chorób przewlekłych. Podobnie jest z jajami od kur hodowanych w klatkach.
Z kolei w nieekologicznym mleku znajdują się genetycznie modyfikowane hormony, które podaje się w celu pobudzenia jego produkcji u krów. Znacznie zdrowsze są także warzywa i owoce pochodzące z upraw ekologicznych. Produkty konwencjonalnie uprawiane obfitują bowiem w pestycydy, herbicydy, azotany i azotyny oraz wiele toksycznych metali ciężkich.