Nav
biedronka
Biedronkado końca 1 dzień
delisso
Delissodo końca 16 dni
kaufland
KauflandWażna za 3 dni
żabka
Żabkado końca 4 dni
pepco
Pepcodo końca 5 dni
castorama
Castoramado końca 18 dni
drogerie natura
Drogerie Naturado końca 11 dni
prim market
Prim Marketdo końca 5 dni
delikatesy cezar
Delikatesy CEZARdo końca 11 dni
pokusa
Pokusado końca 16 dni
wss praga południe
WSS Praga Południedo końca 5 dni
super-pharm
Super-Pharmdo końca 18 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 2 dni
hebe
Hebedo końca 12 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porównania

Moda na ekologiczne produkty

Produkty ekologiczne są znacznie bardziej wartościowe niż żywność pochodząca z upraw konwencjonalnych, co potwierdzają liczne badania. Zdrowa żywność ma o wiele mniej pestycydów i metali ciężkich oraz o wiele więcej witamin i minerałów. Kto z nas chciałby płacić za faszerowanie się substancjami przyśpieszającymi wzrost, zwierzęcymi hormonami i innymi szkodliwymi substancjami? Zapewne nikt, jednakże nieświadomie to właśnie robimy. Dlaczego lepiej jest kupować ekologiczną żywność?
Cover

Produkty ekologiczne są znacznie bardziej wartościowe niż żywność pochodząca z upraw konwencjonalnych, co potwierdzają liczne badania. Zdrowa żywność ma o wiele mniej pestycydów i metali ciężkich oraz o wiele więcej witamin i minerałów. Kto z nas chciałby płacić za faszerowanie się substancjami przyśpieszającymi wzrost, zwierzęcymi hormonami i innymi szkodliwymi substancjami? Zapewne nikt, jednakże nieświadomie to właśnie robimy. Dlaczego lepiej jest kupować ekologiczną żywność?

Zdrowa żywność, czyli dlaczego ekologiczne jedzenie jest zdrowsze?

Zwierzęta hodowane metodami ekologicznymi mają dostęp do świeżego powietrza, wolnej przestrzeni i lepszego jedzenia, czego nie można powiedzieć o tych z ferm przemysłowych, które dodatkowo faszerowane są chemią, którą my potem niestety konsumujemy, spożywając ich mięso. Są one karmione zbożem i soją, bez dostępu do trawy czy liści krzewów i drzew. Ponadto mają znacznie większą zawartość tłuszczu i mniej białka.

Zamiast kwasów tłuszczowych omega-3 w mięsie od zwierząt z masowej hodowli znajdują się prozapalne kwasy omega-6, które przyczyniają się w dużej mierze do powstawania licznych chorób przewlekłych. Podobnie jest z jajami od kur hodowanych w klatkach.

Z kolei w nieekologicznym mleku znajdują się genetycznie modyfikowane hormony, które podaje się w celu pobudzenia jego produkcji u krów. Znacznie zdrowsze są także warzywa i owoce pochodzące z upraw ekologicznych. Produkty konwencjonalnie uprawiane obfitują bowiem w pestycydy, herbicydy, azotany i azotyny oraz wiele toksycznych metali ciężkich.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama