Nav
polomarket
POLOmarketdo końca 2 dni
biedronka
Biedronkado końca 3 dni
netto
Nettodo końca 3 dni
dino
Dinodo końca 2 dni
groszek
Groszekdo końca 2 dni
delikatesy centrum
Delikatesy CentrumOstatni dzień promocji!
intermarche super
Intermarche Superdo końca 3 dni
auchan hipermarket
Auchan Hipermarketdo końca 3 dni
lidl
LidlWażna od jutra
kaufland
Kauflanddo końca 3 dni
delikatesy centrum
Delikatesy CentrumWażna od jutra
carrefour express
Carrefour Expressdo końca 1 dzień
super-pharm
Super-Pharmdo końca 3 dni
hebe
Hebedo końca 40 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Zdrowe i smaczne jedzenie z grilla

Kiedy temperatura na dworze zaczyna gwałtownie rosnąć, amatorzy spożywania posiłków pod chmurką zaczynają odkurzać swoje grille. Wielbicieli dań prosto z rusztu jest sporo, ale na ich talerzach królują wciąż nieśmiertelne karkówki, hamburgery czy steki. Co z tymi, którzy preferują lżejsze dania? Czy da się przygotować smaczne i zdrowe jedzenie z grilla? Oczywiście, że tak!
Cover

Kiedy temperatura na dworze zaczyna gwałtownie rosnąć, amatorzy spożywania posiłków pod chmurką zaczynają odkurzać swoje grille. Wielbicieli dań prosto z rusztu jest sporo, ale na ich talerzach królują wciąż nieśmiertelne karkówki, hamburgery czy steki. Co z tymi, którzy preferują lżejsze dania? Czy da się przygotować smaczne i zdrowe jedzenie z grilla? Oczywiście, że tak!

Warzywa z rusztu

Świetnie smakują podane w formie szaszłyków. Na drewniane patyczki możemy nadziać niemal wszystko - cukinie, pomidorki, kukurydzę, paprykę, cebulę czy bakłażana. Oprócz wybornego smaku warzywa z rusztu obłędnie wyglądają na talerzu, zachwycając bogactwem kolorów. Świetną propozycją dla wielbicieli serów będą roladki z cukinii i sera feta lub pomidorki nadziewane mozarellą. 

Ryba na grilla

Nadaje się świetnie! Doskonale smakuje z dodatkiem soku z cytryny i w towarzystwie bukietu świeżych ziół. Na ruszt lepiej wybierać ryby o zwartej strukturze. Przyprawioną rybę najlepiej umieścić w sakiewce z folii aluminiowej i przechować w lodówce przez całą noc - mięso nabierze aromatu i przesiąknie przyprawami. 

Dietetyczne mięso z rusztu

Dla wielbicieli zdrowej diety najlepszym rodzajem mięsa na grilla jest pierś z kurczaka. Łatwo ją jednak przesuszyć, dlatego warto na całą noc umieścić ją w marynacie. A dodać do niej można niemal wszystko - sok z cytryny, sos sojowy, miód, przyprawy, musztardę czy zioła. Pierś z kurczaka przygotować można na naprawdę wiele sposobów. 

Zdrowe potrawy z grilla wcale nie są mitem. Warto jednak zatroszczyć się o odpowiedni dobór dodatków. Ciężki majonezowy sos można zastąpić lekkim na bazie jogurtu, a każde danie urozmaicić można zdrową sałatką.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama