Kiedy temperatura na dworze zaczyna gwałtownie rosnąć, amatorzy spożywania posiłków pod chmurką zaczynają odkurzać swoje grille. Wielbicieli dań prosto z rusztu jest sporo, ale na ich talerzach królują wciąż nieśmiertelne karkówki, hamburgery czy steki. Co z tymi, którzy preferują lżejsze dania? Czy da się przygotować smaczne i zdrowe jedzenie z grilla? Oczywiście, że tak!
Warzywa z rusztu
Świetnie smakują podane w formie szaszłyków. Na drewniane patyczki możemy nadziać niemal wszystko - cukinie, pomidorki, kukurydzę, paprykę, cebulę czy bakłażana. Oprócz wybornego smaku warzywa z rusztu obłędnie wyglądają na talerzu, zachwycając bogactwem kolorów. Świetną propozycją dla wielbicieli serów będą roladki z cukinii i sera feta lub pomidorki nadziewane mozarellą.
Ryba na grilla
Nadaje się świetnie! Doskonale smakuje z dodatkiem soku z cytryny i w towarzystwie bukietu świeżych ziół. Na ruszt lepiej wybierać ryby o zwartej strukturze. Przyprawioną rybę najlepiej umieścić w sakiewce z folii aluminiowej i przechować w lodówce przez całą noc - mięso nabierze aromatu i przesiąknie przyprawami.
Dietetyczne mięso z rusztu
Dla wielbicieli zdrowej diety najlepszym rodzajem mięsa na grilla jest pierś z kurczaka. Łatwo ją jednak przesuszyć, dlatego warto na całą noc umieścić ją w marynacie. A dodać do niej można niemal wszystko - sok z cytryny, sos sojowy, miód, przyprawy, musztardę czy zioła. Pierś z kurczaka przygotować można na naprawdę wiele sposobów.
Zdrowe potrawy z grilla wcale nie są mitem. Warto jednak zatroszczyć się o odpowiedni dobór dodatków. Ciężki majonezowy sos można zastąpić lekkim na bazie jogurtu, a każde danie urozmaicić można zdrową sałatką.