Nav
biedronka
BiedronkaWażna za 2 dni
rossmann
Rossmanndo końca 9 dni
jula
Julado końca 5 dni
żabka
Żabkado końca 10 dni
pepco
Pepcodo końca 11 dni
castorama
Castoramado końca 10 dni
drogerie natura
Drogerie Naturado końca 8 dni
wss praga południe
WSS Praga Południedo końca 7 dni
neopunkt
NEOPUNKTdo końca 3 dni
media markt
Media Marktdo końca 3 dni
action
Actiondo końca 3 dni
dino
Dinodo końca 3 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 4 dni
hebe
Hebedo końca 3 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Zdrowe i smaczne jedzenie z grilla

Kiedy temperatura na dworze zaczyna gwałtownie rosnąć, amatorzy spożywania posiłków pod chmurką zaczynają odkurzać swoje grille. Wielbicieli dań prosto z rusztu jest sporo, ale na ich talerzach królują wciąż nieśmiertelne karkówki, hamburgery czy steki. Co z tymi, którzy preferują lżejsze dania? Czy da się przygotować smaczne i zdrowe jedzenie z grilla? Oczywiście, że tak!
Cover

Kiedy temperatura na dworze zaczyna gwałtownie rosnąć, amatorzy spożywania posiłków pod chmurką zaczynają odkurzać swoje grille. Wielbicieli dań prosto z rusztu jest sporo, ale na ich talerzach królują wciąż nieśmiertelne karkówki, hamburgery czy steki. Co z tymi, którzy preferują lżejsze dania? Czy da się przygotować smaczne i zdrowe jedzenie z grilla? Oczywiście, że tak!

Warzywa z rusztu

Świetnie smakują podane w formie szaszłyków. Na drewniane patyczki możemy nadziać niemal wszystko - cukinie, pomidorki, kukurydzę, paprykę, cebulę czy bakłażana. Oprócz wybornego smaku warzywa z rusztu obłędnie wyglądają na talerzu, zachwycając bogactwem kolorów. Świetną propozycją dla wielbicieli serów będą roladki z cukinii i sera feta lub pomidorki nadziewane mozarellą. 

Ryba na grilla

Nadaje się świetnie! Doskonale smakuje z dodatkiem soku z cytryny i w towarzystwie bukietu świeżych ziół. Na ruszt lepiej wybierać ryby o zwartej strukturze. Przyprawioną rybę najlepiej umieścić w sakiewce z folii aluminiowej i przechować w lodówce przez całą noc - mięso nabierze aromatu i przesiąknie przyprawami. 

Dietetyczne mięso z rusztu

Dla wielbicieli zdrowej diety najlepszym rodzajem mięsa na grilla jest pierś z kurczaka. Łatwo ją jednak przesuszyć, dlatego warto na całą noc umieścić ją w marynacie. A dodać do niej można niemal wszystko - sok z cytryny, sos sojowy, miód, przyprawy, musztardę czy zioła. Pierś z kurczaka przygotować można na naprawdę wiele sposobów. 

Zdrowe potrawy z grilla wcale nie są mitem. Warto jednak zatroszczyć się o odpowiedni dobór dodatków. Ciężki majonezowy sos można zastąpić lekkim na bazie jogurtu, a każde danie urozmaicić można zdrową sałatką.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama