Lody to deser, po który większość osób sięga zwłaszcza latem, ponieważ pomagają ochłodzić się w upalne dni, a przy tym mogą dostarczyć organizmowi wielu cennych składników mineralnych. Ich słodki i orzeźwiający smak sprawia, że przepadają za nimi nie tylko dzieci, ale również dorośli. Z tego też względu coraz większa liczba producentów wkracza na rynek, oferując lody w różnych smakach i o zróżnicowanych fakturach. Które jednak rodzaje lodów są najzdrowsze?
Lody na gałki
Bardzo dużą popularnością wśród wielu osób cieszą się lody gałkowe, które nie tylko bardzo dobrze smakują, ale również w większości przypadków mają bardzo dobry skład. Co jednak można znaleźć w takich lodach? Wśród najczęściej używanych składników warto wymienić mleko, żółtka jaj, śmietankę, odrobinę cukru, czekoladę oraz owoce, czyli w pełni wartościowe produkty spożywcze, które dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.
Lody z automatu
Kolejnym lodowym deserem uwielbianym zwłaszcza przez dzieci są lody z maszyny, które podobnie jak lody na patyku czy rożki nie należą niestety do najzdrowszych, ponieważ zazwyczaj są one sporządzane na bazie sproszkowanego mleka oraz śmietanki, jednak dodaje się do nich wiele sztucznych aromatów, dlatego też lepiej ich unikać. Bardzo dobrą alternatywą dla takich lodów są te ręcznie robione i sprzedawane w małych lodziarniach, dlatego też wybór takich lodów z pewnością wyjdzie na zdrowie.