Planujesz spotkanie rodzinne w domowym zaciszu i chcesz podać gościom coś smacznego i ładnie się prezentującego? Oczywiście można sięgnąć po dostępne w sklepach produkty, jednakże znacznie zdrowsze i kreatywniejsze będzie przygotowanie smakołyków samodzielnie. Jak zatem przegotować domowy deser, który zawróci w głowie zaproszonym gościom i urzeknie ich kubki smakowe?
Żurawinowo-orzechowy blok czekoladowy
Składniki: opakowanie cukru waniliowego, pół kilograma mleka w proszku, kostka masła, szklanka cukru, pół szklanki wody, sześć łyżek kakao, 100 g pistacji, 100 g suszonej żurawiny.
Wykonanie: ucieramy wodę z cukrem i masłem, po czym rozpuszczamy całość na małym ogniu i dodajemy kakao. Mieszając masę, dodajemy mleko w proszku. Po uzyskaniu gładkiej masy zdejmujemy ją z ognia, po czym dodajemy pistacje i żurawinę. Całość wylewamy na blachę i wstawmy do lodówki, a po stwardnieniu kroimy w kostkę.
Ciasto truskawkowe bez pieczenia
Składniki: trzy serki homogenizowane, opakowanie biszkoptów, dwa opakowania galaretek truskawkowych, dwie szklanki wody i pół kilograma truskawek.
Wykonanie: galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody, po czym zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie kroimy umyte truskawki na pół. Następnie dodajemy ser do schłodzonej galaretki, mieszamy i wkładamy do lodówki aż zgęstnieje. Na dno formy wyłożonej biszkoptami wlewamy galaretkę z serkiem, po czym przykrywamy całość truskawkami. Po schłodzeniu w lodówce wlewamy pozostałą masę z serka i galaretki. Przechowujemy w lodówce.