Nav
intermarche super
Intermarche Superdo końca 6 dni
polomarket
POLOmarketdo końca 5 dni
kaufland
Kauflanddo końca 6 dni
lidl
Lidldo końca 2 dni
wafelek
Wafelekdo końca 2 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 3 dni
biedronka
Biedronkado końca 10 dni
auchan hipermarket
Auchan Hipermarketdo końca 6 dni
dino
Dinodo końca 5 dni
aldi
Aldido końca 2 dni
prim market
Prim Marketdo końca 6 dni
carrefour
Carrefourdo końca 2 dni
super-pharm
Super-Pharmdo końca 6 dni
rossmann
RossmannOstatni dzień promocji!
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Desery na rodzinne spotkania

Planujesz spotkanie rodzinne w domowym zaciszu i chcesz podać gościom coś smacznego i ładnie się prezentującego? Oczywiście można sięgnąć po dostępne w sklepach słodkości, jednakże znacznie zdrowsze i kreatywniejsze będzie przygotowanie smakołyków samodzielnie. Jak zatem przegotować domowy deser, który zawróci w głowie zaproszonym gościom i urzeknie ich kubki smakowe?
Cover

Planujesz spotkanie rodzinne w domowym zaciszu i chcesz podać gościom coś smacznego i ładnie się prezentującego? Oczywiście można sięgnąć po dostępne w sklepach produkty, jednakże znacznie zdrowsze i kreatywniejsze będzie przygotowanie smakołyków samodzielnie. Jak zatem przegotować domowy deser, który zawróci w głowie zaproszonym gościom i urzeknie ich kubki smakowe?

Żurawinowo-orzechowy blok czekoladowy

Składniki: opakowanie cukru waniliowego, pół kilograma mleka w proszku, kostka masła, szklanka cukru, pół szklanki wody, sześć łyżek kakao, 100 g pistacji, 100 g suszonej żurawiny. 

Wykonanie: ucieramy wodę z cukrem i masłem, po czym rozpuszczamy całość na małym ogniu i dodajemy kakao. Mieszając masę, dodajemy mleko w proszku. Po uzyskaniu gładkiej masy zdejmujemy ją z ognia, po czym dodajemy pistacje i żurawinę. Całość wylewamy na blachę i wstawmy do lodówki, a po stwardnieniu kroimy w kostkę. 

Ciasto truskawkowe bez pieczenia

Składniki: trzy serki homogenizowane, opakowanie biszkoptów, dwa opakowania galaretek truskawkowych, dwie szklanki wody i pół kilograma truskawek. 

Wykonanie: galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody, po czym zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie kroimy umyte truskawki na pół. Następnie dodajemy ser do schłodzonej galaretki, mieszamy i wkładamy do lodówki aż zgęstnieje. Na dno formy wyłożonej biszkoptami wlewamy galaretkę z serkiem, po czym przykrywamy całość truskawkami. Po schłodzeniu w lodówce wlewamy pozostałą masę z serka i galaretki. Przechowujemy w lodówce.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama