Nav
biedronka
BiedronkaOstatni dzień promocji!
kaufland
Kauflanddo końca 3 dni
polomarket
POLOmarketdo końca 2 dni
spar
SPAROstatni dzień promocji!
wafelek
Wafelekdo końca 6 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 3 dni
dino
Dinodo końca 2 dni
auchan supermarket
Auchan Supermarketdo końca 3 dni
aldi
AldiOstatni dzień promocji!
lidl
LidlOstatni dzień promocji!
stokrotka optima
Stokrotka Optimado końca 3 dni
dealz
Dealzdo końca 3 dni
super-pharm
Super-Pharmdo końca 53 dni
hebe
Hebedo końca 33 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Jakie mięso przygotować na grillu?

Aby grillowanie zakończyło się sukcesem, należy starannie wybrać mięso na grilla oraz pozostałe dodatki w postaci sałatek czy pieczywa. Niektórzy sięgają po wieprzowinę, inni zajadają się chrupiącym kurczakiem, a są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie grilla bez wołowiny. Z czym podawać mięsne dania, jaki rodzaj mięsa wybrać i czym je doprawić?
Cover

Aby grillowanie zakończyło się sukcesem, należy starannie wybrać mięso na grilla oraz pozostałe dodatki w postaci sałatek czy pieczywa. Niektórzy sięgają po wieprzowinę, inni zajadają się chrupiącym kurczakiem, a są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie grilla bez wołowiny. Z czym podawać mięsne dania, jaki rodzaj mięsa wybrać i czym je doprawić?

Idealna podczas grillowania jest karkówka, która zawiera sporo tłuszczu wytapiającego się podczas pieczenia, dzięki czemu włókna mięsa stają się miękkie i soczyste. Steki z karkówki i żeberka oraz szaszłyki z wieprzowiną i warzywami to strzał w dziesiątkę. 

Mięso wieprzowe świetnie smakuje w towarzystwie pomidorów, cukinii, bakłażanów oraz rukoli i sałaty skropionej mieszanką jogurtu z sokiem z cytryny. Delikatniejszym mięsem jest mięso drobiowe. 
Na ruszcie świetnie sprawdzą się udka, skrzydełka i piersi z kurczaka. Najlepiej jest grillować je w skórze, dzięki czemu mięso nie wyschnie. Po oprószeniu ich przyprawami, uzyskamy apetyczny wygląd i aromat. Do kurczaka grillowanego pasują rukola i sałata polana sosem winegret. 

Prawdziwym rarytasem jest zaś wołowina, czyli polędwiczki, antrykot i rostbef. W celu wybrania dobrej jakości mięsa, należy zwrócić uwagę, czy jest ono intensywnie czerwone i lekko wilgotne. Powierzchnia mięsa nie powinna się jednak świecić, a tłuszcz w mięsie powinien mieć białą barwę. 

Aby wołowina nie skruszała, nie zaleca się jej marynować w occie, winie ani też w musztardzie. Z kolei w celu uniknięcia zbyt twardego mięsa, należy nie przesadzać z ilością soli. Do wołowiny pasują chrupiące sałaty i słodkie pomidory.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama