Aby grillowanie zakończyło się sukcesem, należy starannie wybrać mięso na grilla oraz pozostałe dodatki w postaci sałatek czy pieczywa. Niektórzy sięgają po wieprzowinę, inni zajadają się chrupiącym kurczakiem, a są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie grilla bez wołowiny. Z czym podawać mięsne dania, jaki rodzaj mięsa wybrać i czym je doprawić?
Idealna podczas grillowania jest karkówka, która zawiera sporo tłuszczu wytapiającego się podczas pieczenia, dzięki czemu włókna mięsa stają się miękkie i soczyste. Steki z karkówki i żeberka oraz szaszłyki z wieprzowiną i warzywami to strzał w dziesiątkę.
Mięso wieprzowe świetnie smakuje w towarzystwie pomidorów, cukinii, bakłażanów oraz rukoli i sałaty skropionej mieszanką jogurtu z sokiem z cytryny. Delikatniejszym mięsem jest mięso drobiowe.
Na ruszcie świetnie sprawdzą się udka, skrzydełka i piersi z kurczaka. Najlepiej jest grillować je w skórze, dzięki czemu mięso nie wyschnie. Po oprószeniu ich przyprawami, uzyskamy apetyczny wygląd i aromat. Do kurczaka grillowanego pasują rukola i sałata polana sosem winegret.
Prawdziwym rarytasem jest zaś wołowina, czyli polędwiczki, antrykot i rostbef. W celu wybrania dobrej jakości mięsa, należy zwrócić uwagę, czy jest ono intensywnie czerwone i lekko wilgotne. Powierzchnia mięsa nie powinna się jednak świecić, a tłuszcz w mięsie powinien mieć białą barwę.
Aby wołowina nie skruszała, nie zaleca się jej marynować w occie, winie ani też w musztardzie. Z kolei w celu uniknięcia zbyt twardego mięsa, należy nie przesadzać z ilością soli. Do wołowiny pasują chrupiące sałaty i słodkie pomidory.