Nav
polomarket
POLOmarketdo końca 2 dni
biedronka
Biedronkado końca 3 dni
netto
Nettodo końca 3 dni
dino
Dinodo końca 2 dni
groszek
Groszekdo końca 2 dni
delikatesy centrum
Delikatesy CentrumOstatni dzień promocji!
intermarche super
Intermarche Superdo końca 3 dni
auchan hipermarket
Auchan Hipermarketdo końca 3 dni
lidl
LidlWażna od jutra
kaufland
Kauflanddo końca 3 dni
delikatesy centrum
Delikatesy CentrumWażna od jutra
carrefour express
Carrefour Expressdo końca 1 dzień
super-pharm
Super-Pharmdo końca 3 dni
hebe
Hebedo końca 40 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Co przygotować na grilla, by wszystkim smakowało?

Wreszcie przyszła ciepła wiosna, a wraz z nią rozpoczął się sezon na grilla. W każdy weekend tysiące Polaków wystawia do ogrodu urządzenia do grillowania, a po pobliskiej okolicy roznosi się smakowity zapach grillowanych potraw. Jednak spotkania tego typu wymagają odpowiedniego menu, gdyż każdy z zaproszonych gości może mieć zupełnie odmienny gust kulinarny. I tu pojawia się pytanie: co przygotować na grilla, aby wszystkim smakowało? Oto kilka wskazówek.
Cover

Wreszcie przyszła ciepła wiosna, a wraz z nią rozpoczął się sezon na grilla. W każdy weekend tysiące Polaków wystawia do ogrodu urządzenia do grillowania, a po pobliskiej okolicy roznosi się smakowity zapach grillowanych potraw. Jednak spotkania tego typu wymagają odpowiedniego menu, gdyż każdy z zaproszonych gości może mieć zupełnie odmienny gust kulinarny. I tu pojawia się pytanie: co przygotować na grilla, aby wszystkim smakowało? Oto kilka wskazówek.

Potrawy główne

Aby tradycji stało się zadość, to na przyjęciu grillowym nie może zabraknąć potraw mięsnych. Karkówka, hamburgery, szaszłyki, kiełbaski czy kaszanka - to tylko niektóre z mięsnych przysmaków, bez których nie może odbyć się weekendowe przyjęcie w ogrodzie. Jednakże kupując mięso na spotkanie z rodziną bądź przyjaciółmi warto pamiętać o tym, iż nie każdy gustuje w jego tłustych odmianach. Miłośnikom zdrowego stylu życia warto zaserwować szaszłyki lub kotleciki z indyka lub piersi kurczaka. Doskonałe potrawy na grilla to także ryby (całe lub filety), które na pewno zadowolą osoby dbające o linię.

Dodatki do potraw z grilla

Wprawdzie wiele osób uważa, iż podstawą grilla jest przede wszystkim mięso, to jednak nie wolno zapominać także o miłośnikach warzyw. Podstawowym dodatkiem do potraw mięsnych powinny być sałatki na grilla - grecka, brokułowa, ziemniaczana, z kapusty pekińskiej, z makaronem bądź ze świeżych pomidorów z rukolą i mozzarellą. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie grillowanych warzyw - cukinii, bakłażana, ziemniaków, marchewki bądź papryki. 

Dla miłośników bardziej wyszukanych potraw warzywnych można przyrządzić je w wersji faszerowanej - na przykład ryżem lub kuskusem z dodatkami. Oprócz tego warto zadbać także o duży wybór sosów, przypraw i ziół.
Weekendowe grillowanie to niewątpliwie jedna z ulubionych rozrywek Polaków. A zadbanie o różnorodność potraw i dodatków sprawi, iż każdy będzie zadowolony i przede wszystkim najedzony.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama