Wreszcie przyszła ciepła wiosna, a wraz z nią rozpoczął się sezon na grilla. W każdy weekend tysiące Polaków wystawia do ogrodu urządzenia do grillowania, a po pobliskiej okolicy roznosi się smakowity zapach grillowanych potraw. Jednak spotkania tego typu wymagają odpowiedniego menu, gdyż każdy z zaproszonych gości może mieć zupełnie odmienny gust kulinarny. I tu pojawia się pytanie: co przygotować na grilla, aby wszystkim smakowało? Oto kilka wskazówek.
Potrawy główne
Aby tradycji stało się zadość, to na przyjęciu grillowym nie może zabraknąć potraw mięsnych. Karkówka, hamburgery, szaszłyki, kiełbaski czy kaszanka - to tylko niektóre z mięsnych przysmaków, bez których nie może odbyć się weekendowe przyjęcie w ogrodzie. Jednakże kupując mięso na spotkanie z rodziną bądź przyjaciółmi warto pamiętać o tym, iż nie każdy gustuje w jego tłustych odmianach. Miłośnikom zdrowego stylu życia warto zaserwować szaszłyki lub kotleciki z indyka lub piersi kurczaka. Doskonałe potrawy na grilla to także ryby (całe lub filety), które na pewno zadowolą osoby dbające o linię.
Dodatki do potraw z grilla
Wprawdzie wiele osób uważa, iż podstawą grilla jest przede wszystkim mięso, to jednak nie wolno zapominać także o miłośnikach warzyw. Podstawowym dodatkiem do potraw mięsnych powinny być sałatki na grilla - grecka, brokułowa, ziemniaczana, z kapusty pekińskiej, z makaronem bądź ze świeżych pomidorów z rukolą i mozzarellą. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie grillowanych warzyw - cukinii, bakłażana, ziemniaków, marchewki bądź papryki.
Dla miłośników bardziej wyszukanych potraw warzywnych można przyrządzić je w wersji faszerowanej - na przykład ryżem lub kuskusem z dodatkami. Oprócz tego warto zadbać także o duży wybór sosów, przypraw i ziół.
Weekendowe grillowanie to niewątpliwie jedna z ulubionych rozrywek Polaków. A zadbanie o różnorodność potraw i dodatków sprawi, iż każdy będzie zadowolony i przede wszystkim najedzony.