Lato to czas, kiedy nie brakuje świeżych owoców i warzyw. Wreszcie nie trzeba jeść mrożonek, można sięgnąć za to po świeże, pyszne dary natury. Warto jednak wiedzieć, jak je prawidłowo przechowywać.
Czy każde warzywo "lubi" chłód?
Często odruchowo chowamy wszystkie warzywa do lodówki. Tymczasem istnieje taka ich grupa, która nie lubi niskich temperatur. Są to:
- ogórki i pomidory - zawierają dużo wody, a niska temperatura osłabia odporność tych warzyw na wszelkie choroby, przez co zaczynają się one szybciej psuć,
- ziemniaki - chłód sprawia, że robią się słodkawe,
- cebula - w lodówce łatwo pojawia się na niej pleśń.
Warzywa te warto przechowywać w temperaturze pokojowej, ale nie w słońcu. Zwłaszcza ziemniaki powinny być schowane w zacienionym miejscu, aby nie zaczęły kiełkować.
Lepiej mniej niż za dużo
Aby utrzymać świeżość warzyw, warto kupować ich mniej, ale częściej. Gromadzenie sporych ilości nie opłaca się - zwykle zdążą się zepsuć, zanim się je spożyje. Zawsze lepiej dokupić nową porcję świeżych warzyw na placu. W przypadku, gdy ma się ogródek i nadmiar warzyw, warto zrobić z nich przetwory (np. sok pomidorowy, ogórki kiszone czy leczo do słoików). Część z nich można zamrozić na późniejsze miesiące. Sprawdzi się tu fasolka szparagowa czy pokrojona cukinia. Resztę zbiorów z ogródka można podarować znajomym.
Świeże warzywa mają sporo cennych składników odżywczych, w tym witamin. Odpowiednie ich przechowywanie pozwoli na zachowanie tych walorów oraz wspaniałego smaku na dłużej.