Cover

Jak smacznie wykorzystać marcepan? Zrób bożonarodzeniowy Stolen!

W 200-gramowych paczkach znajdziecie prawdziwą masę marcepanową. Do tego w super cenie 5,55 zł za sztukę. Są również wersje oblane czekoladą, tzw. chlebki oraz cukierki lub inne smakołyki. Mimo, że lubię wszystko co słodkie, to nie ulegam całkowicie migdałowej pokusie i czekam na domowe ciasto z ulubionym składnikiem. 

Żona zawsze robi zapas tego marcepanu, chociaż i tak najczęściej spożywamy go w jednym z wypieków, który gości na naszym stole tuż przed Wigilią oraz w Nowy Rok. Nie wiem dlaczego Paula sama nie robi takiej masy z migdałów, ale nie wnikam. Kiedyś tylko wspominała, że w gorączce świątecznej bieganiny, mycia 8 okien z obu stron i przygotowywania 12 potraw, woli kupić kostkę gotowego marcepanu i że za 5,55 zł nie ruszy łapą, aby blanszować i mielić migdały. Kobieta ma czyste ręce, a w smaku i pewnie nie zauważyłbym różnicy. 

Co to jest Stolen?

Stolen to drożdżowe ciasto pochodzące zza naszej zachodniej granicy, a konkretnie z Drezna. W środku ciasta znajdziemy dużą ilość bakalii i marcepanową wkładkę. Z wierzchu nasączane jest rozpuszczonym masłem i posypywane cukrem pudrem. Smakuje naprawdę wybornie, a do tego ten zapach...

Jeśli poczuliście się skuszeni i też chcecie spróbować Stollena, podaję przepis od małżonki. Nie jest oszczędny w składnikach, ale to akurat jego duży plus. 

marcepan lidl

Składniki

Zaczyn:

  • 100 g mąki pszennej
  • 175 ml mleka
  • 45 g drożdży świeżych

Ciasto :

  • 400 g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 90 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 g roztopionego masła
  • 75 ml mleka
  • mielona gałka muszkatołowa
  • mielony kardamon
  • mielony goździki
  • skórka starta z 1/2 cytryny

Nadzienie:

  • bakalie: żurawina, rodzynki – razem około 200 g
  • 80 g migdałów
  • skórka pomarańczowa (można kupić gotową)
  • 200 g marcepanu
  • 3 łyżeczki rumu
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • oraz
  • cukier puder do posypania
  • łyżka rozpuszczonego masła

Sposób przygotowania

W małej misce wymieszać składniki na zaczyn (mąkę, ciepłe mleko i drożdże). Ostawić na 30 minut w dość ciepłe miejsce aby podrósł. Do zaczynu dodać pozostałą mąkę, wymieszać. Dodać przyprawy, sól, cukier, skórkę cytrynową oraz jajko (można lekko roztrzepać). Na końcu dodać rozpuszczone masło i ciepłe mleko. Wyrobić ciasto i odstawić, aż podrośnie około 1h. Suszone owoce zalać 3 łyżeczkami rumu i macerować. Gdy ciasto już podrośnie, można dodać składniki nadzienia: żurawina, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa. Rum należy wcześniej odsączyć (jeszcze będzie potrzebny), a migdały posiekać. Zagnieść ciasto, by bakalie były równomiernie rozłożone i podzielić je na pół.

Pora na marcepan! Wyjąć go z opakowania, rozdrobnić palcami. W małej miseczce wymieszać cukier puder i rum, który pozostał z maceracji owoców oraz nasz marcepan. Na początku będzie szło opornie, ale da się to ładnie wymieszać. Uformować z marcepanu dwa wałki, jak na kopytka. Rozwałkować pierwszą część ciasta dość grubo, a na długość wałka z marcepanu. Ułożyć marcepan i przykryć połówką ciasta dociskając końce i brzegi. Tak samo przygotować drugi Stollen. Ciasto powinno być z jednej strony wyższe niż z drugiej. Można też przygotować ciasta o długości keksówki, zawinąć w środek marcepan i upiec w foremce. 

Ta przygotowane ciasta pozostawić jeszcze na co najmniej 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Czas pieczenia 30-40 minut. Po wyjęciu blach z piekarnika, gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe, posmarować obficie rozpuszczonym masłem i oprószyć grubą warstwą cukru pudru. Smacznego! :)

stolen

Ale to nie wszystko

Inne zastosowanie marcepanu, którym sam mogę się pochwalić, to formowanie ozdób na ciasta. Upiekłem kiedyś ciasto marchewkowe, które ozdobiłem marchewkami, które sam ulepiłem z marcepanu z dodatkiem barwnika spożywczego. Takie wypieki robią wrażenie, jest przy nich dużo zabawy, a co najważniejsze dla łasuchów - są jadalne! Masa marcepanowa ma dość długi termin ważności i warto mieć jedno opakowanie w zapasie.

Obserwuj nas