Nav
biedronka
BiedronkaOstatni dzień promocji!
tchibo
Tchibodo końca 21 dni
tchibo
Tchibodo końca 28 dni
tchibo
Tchibodo końca 15 dni
netto
Nettodo końca 4 dni
castorama
Castoramado końca 255 dni
drogerie natura
Drogerie Naturado końca 10 dni
h&m
H&Mdo końca 42 dni
super-pharm
Super-Pharmdo końca 17 dni
aldi
AldiWażna za 4 dni
frac
FRACdo końca 5 dni
pss stalowa wola
PSS Stalowa WolaWażna za 2 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 1 dzień
hebe
Hebedo końca 11 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Ciasta na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Żaden wielkanocny stół nie może się obejść bez świątecznych słodkości. Tym razem na Wielkanoc warto postawić na przepisy na tradycyjne ciasta w nowej, oryginalnej odsłonie.
Cover

Żaden wielkanocny stół nie może się obejść bez świątecznych słodkości. Tym razem na Wielkanoc warto postawić na przepisy na tradycyjne ciasta w nowej, oryginalnej odsłonie.

Orzechowy mazurek z dodatkiem bakalii i powideł oraz bezą

Na spód ciasta potrzebne będą:

- po 170g włoskich, mielonych orzechów i mąki pszennej

- 200g zimnego masła

- 2 żółtka

- łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 18%

- 80g cukru pudru

- szczypta soli

Mąkę orzechy i masło ucieramy na kruszonkę. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy dużą kulę, obsypujemy ja mąką, owijamy folią aluminiową i schładzamy w lodówce przez minimum 30min. Po tym czasie wykładamy dno formy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem i ponownie schładzamy przez kolejne 30min. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15min.

Beza:

- białka z 4 jaj

- 200g miałkiego cukru

- szczypta soli

- łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka z solą ubijamy mikserem. Gdy będą już sztywne powoli dodajemy po łyżce cukru i ubijamy. Na koniec przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy cała masę.

Dodatkowe składniki:

- około 290g powideł śliwkowych

- po 100g posiekanych, suszonych daktyli i fig

- skórka z pomarańczy

- garść siekanych włoskich orzechów

Upieczony spód smarujemy powidłami i posypujemy bakaliami. Na wierzch wykładamy bezę i posypujemy orzechami. Pieczemy w temperaturze 140 stopni przez około 60min.

Babka marchewkowa:

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki startej marchewki

- 3/4 szklanki brązowego cukru

- 150ml stopionego masła (opcjonalnie oleju)

- 5 jaj

- po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody

- 2 szklanki mąki

- 100g namoczonych w wodzie lub alkoholu rodzynek

- garść siekanych orzechów laskowych

- sok z 1 cytryny

Dodatkowo na lukier:

- 2 łyżki soku z cytryny

- szklanka cukru pudru

Jaja (całe!) ubijamy z cukrem i dodajemy masło. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do masy i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy łyżką. Tak powstałą masę wykładamy do nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy w 170 stopniach około 45min.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama