Żaden wielkanocny stół nie może się obejść bez świątecznych słodkości. Tym razem na Wielkanoc warto postawić na przepisy na tradycyjne ciasta w nowej, oryginalnej odsłonie.
Orzechowy mazurek z dodatkiem bakalii i powideł oraz bezą
Na spód ciasta potrzebne będą:
- po 170g włoskich, mielonych orzechów i mąki pszennej
- 200g zimnego masła
- 2 żółtka
- łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 80g cukru pudru
- szczypta soli
Mąkę orzechy i masło ucieramy na kruszonkę. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy dużą kulę, obsypujemy ja mąką, owijamy folią aluminiową i schładzamy w lodówce przez minimum 30min. Po tym czasie wykładamy dno formy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem i ponownie schładzamy przez kolejne 30min. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15min.
Beza:
- białka z 4 jaj
- 200g miałkiego cukru
- szczypta soli
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka z solą ubijamy mikserem. Gdy będą już sztywne powoli dodajemy po łyżce cukru i ubijamy. Na koniec przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy cała masę.
Dodatkowe składniki:
- około 290g powideł śliwkowych
- po 100g posiekanych, suszonych daktyli i fig
- skórka z pomarańczy
- garść siekanych włoskich orzechów
Upieczony spód smarujemy powidłami i posypujemy bakaliami. Na wierzch wykładamy bezę i posypujemy orzechami. Pieczemy w temperaturze 140 stopni przez około 60min.
Babka marchewkowa:
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki startej marchewki
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 150ml stopionego masła (opcjonalnie oleju)
- 5 jaj
- po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody
- 2 szklanki mąki
- 100g namoczonych w wodzie lub alkoholu rodzynek
- garść siekanych orzechów laskowych
- sok z 1 cytryny
Dodatkowo na lukier:
- 2 łyżki soku z cytryny
- szklanka cukru pudru
Jaja (całe!) ubijamy z cukrem i dodajemy masło. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do masy i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy łyżką. Tak powstałą masę wykładamy do nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy w 170 stopniach około 45min.