Nav
biedronka
Biedronkado końca 3 dni
rossmann
Rossmanndo końca 15 dni
jula
JulaOstatni dzień promocji!
żabka
Żabkado końca 9 dni
pepco
Pepcodo końca 17 dni
castorama
Castoramado końca 9 dni
drogerie natura
Drogerie Naturado końca 11 dni
wss praga południe
WSS Praga Południedo końca 3 dni
neopunkt
NEOPUNKTdo końca 7 dni
media markt
Media Marktdo końca 7 dni
action
Actiondo końca 2 dni
dino
Dinodo końca 2 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 3 dni
hebe
Hebedo końca 38 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Zwiędnięte warzywa: czy da się je jeszcze uratować?

Otwieramy lodówkę, a tam... zapomniane przez nas warzywa. Gdy przeleżą za długo w lodówce, stają się miękkie i wysuszone. Czy powinniśmy je wyrzucić? Oczywiście, że nie. Można je łatwo naprawić dzięki prostemu trikowi! 
Cover
zwiędnięte warzywa Fot. Adobe Stock

Zwiędnięte warzywa to ogromny problem wielu osób. Zwykle dzieje się tak, gdy kupimy ich więcej niż nam potrzeba. Po kilku dniach tracą one swoją sprężystość i wyglądają dość nieatrakcyjne. W takiej sytuacji często decydujemy się na ich wyrzucenie. Jednak istnieje sposób, dzięki któremu można przywrócić im świeżość.

Sposób na zwiędnięte warzywa 

Zapobieganie marnowaniu jedzenia to bardzo ważna kwestia. Nie tylko ze względu na dobro środowiska, ale również dla oszczędności. Aby uniknąć wyrzucania warzyw, warto wypróbować domowy sposobów na uratowanie ich. Jeśli trzymamy za długo warzywa w lodówce lub spiżarni, stają się one nieświeże. Niemniej jednak nie musimy ich natychmiast wyrzucać. Istnieje prosty sposób, który umożliwia przywrócenie im świeżego wyglądu. Zanim podejmiemy próbę ratowania zwiędniętych marchewek czy pietruszek, należy upewnić się, że nie uległy one zepsuciu. W przypadku wystąpienia oznak zgnicia lub pleśni, niestety trzeba je bezwzględnie wyrzucić. Jeśli jednak warzywa wyglądają na zdrowe, ale są tylko zwiotczałe, jest na to proste rozwiązanie.

Zwiędnięte warzywa można uratować
Warzywa to świetne źródło witamin. Fot. Adobe Stock

Marchew i pietruszka, jak każde warzywo korzeniowe, potrzebują wody, ponieważ bez niej szybko się wysuszają. Aby odświeżyć warzywa, wystarczy na kilka godzin umieścić je w misce z bardzo zimną wodą. W ten sposób pobierze ono wodę i odzyska swój wcześniejszy wygląd. Następnie wyciągnij je z wody, osusz. Możesz je włożyć z powrotem do lodówki lub od razu wykorzystać do przyrządzenia posiłku

Które warzywa można ocalić? 

Ten sposób nie jest skuteczny dla wszystkich rodzajów warzyw. Moczenie w zimnej wodzie pomoże: burakom, selerowi, rzodkiewce, brukwi oraz fenkułowi. Także ogórki, ziemniaki i fasolka szparagowa mogą zostać uratowane przez ten domowy sposób. Pamiętaj jednak, że przysuszone warzywa są nadal dobre do spożycia. Nie musisz ich namaczać w wodzie, przed przygotowaniem. Wystarczy je obrać i użyć jak zwykle. 

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama