Nav
kaufland
Kauflanddo końca 4 dni
polomarket
POLOmarketdo końca 3 dni
intermarche super
Intermarche Superdo końca 4 dni
kaufland
Kauflanddo końca 4 dni
agata
Agatado końca 15 dni
polomarket
POLOmarketOstatni dzień promocji!
auchan hipermarket
Auchan Hipermarketdo końca 4 dni
selgros cash&carry
Selgros Cash&Carrydo końca 4 dni
obi
OBIdo końca 10 dni
polomarket
POLOmarketdo końca 10 dni
biedronka
Biedronkado końca 11 dni
księgarnie świat książki
Księgarnie Świat Książkido końca 11 dni
castorama
Castoramado końca 3 dni
drogerie dm
Drogerie dmdo końca 11 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Zwiędnięte warzywa: czy da się je jeszcze uratować?

Otwieramy lodówkę, a tam... zapomniane przez nas warzywa. Gdy przeleżą za długo w lodówce, stają się miękkie i wysuszone. Czy powinniśmy je wyrzucić? Oczywiście, że nie. Można je łatwo naprawić dzięki prostemu trikowi! 
Cover
zwiędnięte warzywa Fot. Adobe Stock

Zwiędnięte warzywa to ogromny problem wielu osób. Zwykle dzieje się tak, gdy kupimy ich więcej niż nam potrzeba. Po kilku dniach tracą one swoją sprężystość i wyglądają dość nieatrakcyjne. W takiej sytuacji często decydujemy się na ich wyrzucenie. Jednak istnieje sposób, dzięki któremu można przywrócić im świeżość.

Sposób na zwiędnięte warzywa 

Zapobieganie marnowaniu jedzenia to bardzo ważna kwestia. Nie tylko ze względu na dobro środowiska, ale również dla oszczędności. Aby uniknąć wyrzucania warzyw, warto wypróbować domowy sposobów na uratowanie ich. Jeśli trzymamy za długo warzywa w lodówce lub spiżarni, stają się one nieświeże. Niemniej jednak nie musimy ich natychmiast wyrzucać. Istnieje prosty sposób, który umożliwia przywrócenie im świeżego wyglądu. Zanim podejmiemy próbę ratowania zwiędniętych marchewek czy pietruszek, należy upewnić się, że nie uległy one zepsuciu. W przypadku wystąpienia oznak zgnicia lub pleśni, niestety trzeba je bezwzględnie wyrzucić. Jeśli jednak warzywa wyglądają na zdrowe, ale są tylko zwiotczałe, jest na to proste rozwiązanie.

Zwiędnięte warzywa można uratować
Warzywa to świetne źródło witamin. Fot. Adobe Stock

Marchew i pietruszka, jak każde warzywo korzeniowe, potrzebują wody, ponieważ bez niej szybko się wysuszają. Aby odświeżyć warzywa, wystarczy na kilka godzin umieścić je w misce z bardzo zimną wodą. W ten sposób pobierze ono wodę i odzyska swój wcześniejszy wygląd. Następnie wyciągnij je z wody, osusz. Możesz je włożyć z powrotem do lodówki lub od razu wykorzystać do przyrządzenia posiłku

Które warzywa można ocalić? 

Ten sposób nie jest skuteczny dla wszystkich rodzajów warzyw. Moczenie w zimnej wodzie pomoże: burakom, selerowi, rzodkiewce, brukwi oraz fenkułowi. Także ogórki, ziemniaki i fasolka szparagowa mogą zostać uratowane przez ten domowy sposób. Pamiętaj jednak, że przysuszone warzywa są nadal dobre do spożycia. Nie musisz ich namaczać w wodzie, przed przygotowaniem. Wystarczy je obrać i użyć jak zwykle. 

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama