Jesień to pora roku, w której powolutku przyzwyczajamy nasz organizm do zimy. Niestety, to również pora, gdy chorujemy, jesteśmy przygnębieni i szukamy czegoś co nas rozweseli. Dobrym pomysłem będzie przyrządzenie potrawy, którą można zrobić tylko jesienią. Mowa o jednej z zup, która idealnie wkomponuje się w jesienny obiad - zupa krem z dyni.
Prosta w przygotowaniu, o cenie tej zupy szkoda mówić, gdyż jej głównymi składnikami są oczywiście dynia Hokkaido i ziemniaki. Ta prosta i szybka metoda na znakomity obiad jest rewelacją gdy za oknami pada deszcz, lub wieje silny wiatr.
Zupa krem z dyni wymaga oprócz wspomnianej dyni i ziemniaków, cebuli, czosnku, kostki rosołowej i przypraw. Do dekoracji użyć można śmietany, która sprawi lepszy wizualny efekt.
Zaletami, którymi pochwiali się może zupa dyniowa są przede wszystkim witaminy A, B1, B2, B3, witamina C, wapń, beta-karoten, magnez, fosfor, mangan, żelazo, cynk oraz selen. Te witaminy i minerały bardzo korzystnie wpłyną na nasz organizm, szczególnie w porze jesiennej.
Zupa dyniowa dodatkowo korzystnie wpływa na skórę, co zapewne będzie bardzo przydatne w kolejne chłodne dni jakie niewątpliwie nadejdą. Obiad z dyni to świetny, szybki i tani sposób na coś nowego, zdrowego i bardzo pysznego.