Nav
biedronka
Biedronkado końca 3 dni
rossmann
Rossmanndo końca 11 dni
jula
Julado końca 7 dni
żabka
Żabkado końca 12 dni
pepco
Pepcodo końca 13 dni
castorama
Castoramado końca 12 dni
drogerie natura
Drogerie Naturado końca 10 dni
stokrotka supermarket
Stokrotka Supermarketdo końca 4 dni
neopunkt
NEOPUNKTdo końca 5 dni
media markt
Media Marktdo końca 5 dni
action
Actiondo końca 5 dni
dino
Dinodo końca 5 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 6 dni
hebe
Hebedo końca 5 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Zdrowe chipsy warzywne – świetny pomysł na przekąskę

Chrupiące chipsy stanowią świetną przekąskę w wielu sytuacjach. Jednak jak alarmują specjaliści spożywanie ich w nadmiarze może dość znacząco zaszkodzić zdrowiu. Szybką w przygotowaniu, a co najważniejsze znacznie zdrowszą przekąską mogą być pyszne domowe chipsy wykonane w ulubionych warzyw. Najlepiej do tego sprawdzą się warzywa korzeniowe takie jak marchewki, seler, buraki czy jarmuż. Oliwa, czosnek, ulubione warzywa i przyprawy pomogą nam stworzyć smaczną i lekką przekąskę. Oto kilka bardzo dobrych i sprawdzonych przepisów.
Cover

Chrupiące chipsy stanowią świetną przekąskę w wielu sytuacjach. Jednak jak alarmują specjaliści spożywanie ich w nadmiarze może dość znacząco zaszkodzić zdrowiu. Szybką w przygotowaniu, a co najważniejsze znacznie zdrowszą przekąską mogą być pyszne domowe chipsy wykonane w ulubionych warzyw. Najlepiej do tego sprawdzą się warzywa korzeniowe takie jak marchewki, seler, buraki czy jarmuż. Oliwa, czosnek, ulubione warzywa i przyprawy pomogą nam stworzyć smaczną i lekką przekąskę. Oto kilka bardzo dobrych i sprawdzonych przepisów.

Chipsy buraczane 

Obrane i umyte buraki należy pokroić w cienkie plastry i oprószyć niewielką ilością soli i oliwy. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 5-7 minut w temp. 150 180 stopni.

Chipsy z selera, marchwi, pietruszki

Wszystkie warzywa ( obrane i umyte) cienko pokroić i wrzucić razem do naczynia. Następnie należy dokładnie wymieszać je z solą, ziołami prowansalskimi oraz odrobiną oleju. Wszystkie warzywa należy wyłożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec nie mniej niż 30 minut w temp. 200 stopni.

Chipsy z jarmużu 

To naprawdę bardzo ciekawa w smaku przekąska, której nie należy się obawiać. Jej przygotowanie nie trwa długo i jest bardzo proste. Umyty i wysuszony jarmuż należy polać niewielką ilością oleju kokosowego, lekko posolić i dodać cynamonu wedle uznania. Tak doprawiony jarmuż należy zapiekać 2-3 minuty w temp. około 150 stopni (nie większą gdyż jarmuż się spali i nie uzyskamy odpowiedniego smaku i chrupkości).

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama