Chrupiące chipsy stanowią świetną przekąskę w wielu sytuacjach. Jednak jak alarmują specjaliści spożywanie ich w nadmiarze może dość znacząco zaszkodzić zdrowiu. Szybką w przygotowaniu, a co najważniejsze znacznie zdrowszą przekąską mogą być pyszne domowe chipsy wykonane w ulubionych warzyw. Najlepiej do tego sprawdzą się warzywa korzeniowe takie jak marchewki, seler, buraki czy jarmuż. Oliwa, czosnek, ulubione warzywa i przyprawy pomogą nam stworzyć smaczną i lekką przekąskę. Oto kilka bardzo dobrych i sprawdzonych przepisów.
Chipsy buraczane
Obrane i umyte buraki należy pokroić w cienkie plastry i oprószyć niewielką ilością soli i oliwy. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 5-7 minut w temp. 150 180 stopni.
Chipsy z selera, marchwi, pietruszki
Wszystkie warzywa ( obrane i umyte) cienko pokroić i wrzucić razem do naczynia. Następnie należy dokładnie wymieszać je z solą, ziołami prowansalskimi oraz odrobiną oleju. Wszystkie warzywa należy wyłożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec nie mniej niż 30 minut w temp. 200 stopni.
Chipsy z jarmużu
To naprawdę bardzo ciekawa w smaku przekąska, której nie należy się obawiać. Jej przygotowanie nie trwa długo i jest bardzo proste. Umyty i wysuszony jarmuż należy polać niewielką ilością oleju kokosowego, lekko posolić i dodać cynamonu wedle uznania. Tak doprawiony jarmuż należy zapiekać 2-3 minuty w temp. około 150 stopni (nie większą gdyż jarmuż się spali i nie uzyskamy odpowiedniego smaku i chrupkości).