Powoli kończy się lato i już niedługo trzeba będzie wyciągnąć z szafy ciepłe kurtki, rękawiczki i czapki. Jednak na polskim rynku, jako najchętniej wybierane słodycze, znajdują się lody. W stosunku do innych krajów europejskich spożycie tego rodzaju słodkości nie jest duże. Najwięcej lodów zjada się w krajach północnych, jak np. w Szwecji, Norwegii lub Finlandii. Tam, przeciętny obywatel może zjeść nawet do 10 litrów lodów rocznie. Dla porównania – przeciętny Polak zjada ich około 4, a obywatel USA – nawet do 20.
Lody w Polsce zdobywają uznanie nawet najbardziej wymagających konsumentów. Dużą popularność zyskały ostatnio lody rzemieślnicze, produkowane w lokalnych kawiarniach z naturalnym składników – bez dodatkowych aromatów oraz konserwantów. Popularnością cieszą się także lody wegańskie, bezcukrowe oraz te, które zrobione są tylko z samych soków owocowych. Również w Internecie pojawia się coraz więcej przepisów na lody domowe.
Ostatnim krzykiem mody stały się lody w kolorze czarnym. Są one naturalne, produkowane z dodatkiem popiołu, który nadaje im charakterystycznej barwy. Popiół powstaje ze zwęglonej skorupy kokosa, dzięki czemu ten rodzaj słodyczy jest bardzo zdrowy – odkwasza, alkalizuje i oczyszcza organizm. Na razie lody z popiołem dostępne są tylko za Oceanem, jednak już niedługo prawdopodobnie wejdą i na nasz rynek.
Do tego czasu, oprócz lodów dostępnych u lokalnych sprzedawców, można rozkoszować się smakami naturalnych lodów w lokalnych sklepach handlowych. Producenci dużych firm wyszli naprzeciw oczekiwaniom konsumentów i coraz więcej firm produkujących słodycze zaczyna stawiać na zdrowe i naturalne dodatki. Warto więc sięgnąć po lody, zanim znowu nadejdzie zima.