Nav
biedronka
BiedronkaWażna za 3 dni
rossmann
Rossmanndo końca 10 dni
jula
Julado końca 6 dni
żabka
Żabkado końca 11 dni
pepco
Pepcodo końca 12 dni
castorama
Castoramado końca 11 dni
drogerie natura
Drogerie Naturado końca 9 dni
wss praga południe
WSS Praga Południedo końca 8 dni
neopunkt
NEOPUNKTdo końca 4 dni
media markt
Media Marktdo końca 4 dni
action
Actiondo końca 4 dni
dino
Dinodo końca 4 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 5 dni
hebe
Hebedo końca 4 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porównania

Zdrowe i naturalne lody podbijają rynek Polski

Powoli kończy się lato i już niedługo trzeba będzie wyciągnąć z szafy ciepłe kurtki, rękawiczki i czapki. Jednak na polskim rynku, jako najchętniej wybierane słodycze, znajdują się lody. W stosunku do innych krajów europejskich spożycie tego rodzaju słodkości nie jest duże. Najwięcej lodów zjada się w krajach północnych, jak np. w Szwecji, Norwegii lub Finlandii. Tam, przeciętny obywatel może zjeść nawet do 10 litrów lodów rocznie. Dla porównania – przeciętny Polak zjada ich około 4, a obywatel USA – nawet do 20.
Cover

Powoli kończy się lato i już niedługo trzeba będzie wyciągnąć z szafy ciepłe kurtki, rękawiczki i czapki. Jednak na polskim rynku, jako najchętniej wybierane słodycze, znajdują się lody. W stosunku do innych krajów europejskich spożycie tego rodzaju słodkości nie jest duże. Najwięcej lodów zjada się w krajach północnych, jak np. w Szwecji, Norwegii lub Finlandii. Tam, przeciętny obywatel może zjeść nawet do 10 litrów lodów rocznie. Dla porównania – przeciętny Polak zjada ich około 4, a obywatel USA – nawet do 20.

                Lody w Polsce zdobywają uznanie nawet najbardziej wymagających konsumentów. Dużą popularność zyskały ostatnio lody rzemieślnicze, produkowane w lokalnych kawiarniach z naturalnym składników – bez dodatkowych aromatów oraz konserwantów. Popularnością cieszą się także lody wegańskie, bezcukrowe oraz te, które zrobione są tylko z samych soków owocowych. Również w Internecie pojawia się coraz więcej przepisów na lody domowe.

                Ostatnim krzykiem mody stały się lody w kolorze czarnym. Są one naturalne, produkowane z dodatkiem popiołu, który nadaje im charakterystycznej barwy. Popiół powstaje ze zwęglonej skorupy kokosa, dzięki czemu ten rodzaj słodyczy jest bardzo zdrowy – odkwasza, alkalizuje i oczyszcza organizm. Na razie lody z popiołem dostępne są tylko za Oceanem, jednak już niedługo prawdopodobnie wejdą i na nasz rynek.

                Do tego czasu, oprócz lodów dostępnych u lokalnych sprzedawców, można rozkoszować się smakami naturalnych lodów w lokalnych sklepach handlowych. Producenci dużych firm wyszli naprzeciw oczekiwaniom konsumentów i coraz więcej firm produkujących słodycze zaczyna stawiać na zdrowe i naturalne dodatki. Warto więc sięgnąć po lody, zanim znowu nadejdzie zima.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama