Kiedy na dworze coraz śmielej zaczyna świecić słońce, a temperatura powoli zaczyna rosnąć to znak, że rozpoczyna się ulubiony czas wszystkich Polaków - sezon grillowy. Warto jednak przestrzegać kilku prostych, ale jakże ważnych zasad, dzięki którym potrawy z grilla staną się nie tylko smaczne, ale również zdrowe.
Czym palić w grillu?
Wiele osób wrzuca do grilla różnego rodzaju śmieci i opakowania po produktach spożywczych, co jest oczywistym błędem. Pod wpływem wysokiej temperatury i ognia z niektórych substancji mogą wydzielać się toksyny, które mają destrukcyjny wpływ na życie i zdrowie człowieka. Najlepiej jest palić suchym drewnem liściastym. W grę wchodzi także zwykły węgiel lub brykiet, jednak do smażenia potraw należy przystąpić dopiero wtedy, kiedy wyparuje już cała podpałka.
Odpowiednie przygotowanie potraw
Aby mięso nie wysuszyło się za bardzo podczas smażenia i było kruche i soczyste, należy zamarynować je w odpowiednio wcześniej przygotowanych marynatach, które nadadzą mu odpowiedniego smaku. Takie marynaty można przygotować samemu lub zakupić gotowe produkty w sklepach spożywczych. Najlepiej jest zamarynować mięso na kilka godzin przed grillem lub jeśli to możliwe na dobę wcześniej. W ten sposób otrzymany wyśmienite, nieprzesuszone mięso, którym zajadać się będą wszyscy zaproszeni goście.
Grill to nie tylko mięso
Grillowane warzywa mogą być naprawdę smaczne i zdecydowanie lżejsze dla wątroby od mięsa. Grillowana, faszerowana papryka lub warzywne szaszłyki zrobią furorę wśród znajomych i w mig znikną z półmisków.
Dla tych, którzy na talerzu muszą mieć mięso, dobrą opcją będą sałatki przygotowane z surowych warzyw z dodatkiem sosu winegret. Sprawią one, że dania będą zdecydowanie lżejsze i łatwiejsze do strawienia.
Należy również pamiętać, że połączenie alkoholu i ciężkostrawnych potraw nie będzie odpowiednim rozwiązaniem dla naszej wątroby. O ile raz na jakiś czas taka kombinacja jej nie zaszkodzi, o tyle częstsze uczty grillowe w towarzystwie piwa mogą być znacznym obciążeniem dla całego organizmu.