Jak wynika z różnych źródeł i opinii ekspertów m.in. badań agencji Newseria Biznes trend na wybieranie zdrowej żywności ciągle się zwiększa.Kupowanie zdrowej żywności przez Polaka chociaż raz w tygodniu stało się normą. Z widomości handlowych wynika, że aż 40% Polaków deklaruje kupowanie zdrowej żywności z właśnie taką częstotliwością. Wynika tak z badań prowadzonych przez agencję badawczą MANDS na zlecenie De Heus.
Co tak naprawdę kryję się pod terminem zdrowa żywność?
Najważniejszymi elementami są:
- brak konserwantów,
- fosforanów,
- krótki skład produktu,
- wysoka zawartość odżywcza.
Czy jest to wygodne?
Chcąc kupować zdrowo, musimy być odporni na wiele czynników. Wybieranie zdrowej żywności
wiąże się z bardziej świadomym i uważnym wyborem. Zanim konkretny produkt wyląduje, w naszym
koszyku musimy zwrócić uwagę na zapach, formę zapakowania, kraj pochodzenia produktu, to, czy
jest on przetworzony, ale także na cenę. To ostatnie w przypadku zdrowej żywności nie zawsze
jest na pierwszym miejscu. Wyższa jakość towaru często niesie też za sobą wyższe koszty produkcji.
Dlaczego chcemy jeść zdrowiej?
Można się zastanawiać czy wybór zdrowej żywności w tak wielu przypadkach jest spowodowany chęcią dopasowania się do aktualnych trendów i mody, czy jednak pogonią za zdrowym stylem życia. Pewnie znajda się przedstawiciele obu tych stron. Sieci dużych sklepów nieustannie reklamują produkty bio albo eko. Dba się o jakość opakowań oraz specjalne oznaczenia na towarach.
Uwagę przykuwają zdjęcia stron internetowych sklepów i gazetki promocyjne. Produktom często towarzyszą też atrakcyjne opisy. Promowanie zdrowego żywienia z pewnością wpływa na nasz wybór, ale czy to wszystko ? Do działu zdrowego jedzenia możemy zaliczyć również dania gotowe. Chcemy je jeść ze względu na wygodę i tempo życia.Asortyment jest duży do wyboru mamy przekąski, chrupkie pieczywo i gotowe kanapki. Czy to nie brzmi na tyle dobrze by nie spróbować?
Sprawdź jakie produkty oferuje gazetka Lidl