Borówki w znaczny sposób usprawniają pracę mózgu, dlatego doceniają je osoby pracujące umysłowo oraz studenci. Wynika to z faktu, iż w borówkach znajduje się spora liczba przeciwutleniaczy. Co istotne, nie tylko usprawniają one przepływ krwi i tlenu do mózgu, co wspomaga procesy myślenia, ale także zmniejszają one ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
Borówki, a trawienie
Borówki to owoce, które usprawniają procesy trawienia w organizmie. Dzięki zawartym w ich składzie garbnikom, pomagają one w zaparciach, a po ich ususzeniu lub ugotowaniu, mogą mieć one także działanie przeciwbiegunkowe.
Borówki i ich wpływ na wzrok
Borówki doskonale oddziałują na wzrok, ponieważ znajdują się w ich składzie antocyjany posiadające niebagatelny wpływ na naczynia włosowate oczu. Ponadto są one odpowiedzialne za znacznie szybsze regenerowanie się rodopsyny. Jest to barwnik, który wspomaga widzenie w trakcie zmierzchu.
Borówki, a układ krwionośny
Powszechnie znane jest doskonałe oddziaływanie borówek na układ krwionośny. Przede wszystkim dzięki temu, że zawierają one w swoim składzie resweratrol, wpływają one na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki temu układ krwionośny działa sprawniej i zredukowane zostaje ryzyko pojawienia się miażdżycy, której konsekwencją może być z kolei zawał serca lub udar mózgu.