Koktajler to idealne urządzenie do szybkiego i nieskomplikowanego przygotowania kremów i deserów w domowym zaciszu. Są one także łatwe w utrzymaniu czystości, gdyż wystarczy zdemontować tarcze tnące i umyć je pod bieżącą wodą. Jako, że obecnie sklepowe półki aż uginają się pod naporem najróżniejszych blenderów, koktajlerów, rozdrabniaczy i podobnych sprzętów, wybór nie jest łatwy. Czym zatem kierować się podczas robienia zakupów?
Koktajler – na co zwrócić uwagę podczas kupowania?
W przypadku urządzeń typu blender czy koktajler bardzo duże znaczenie ma wydajność energetyczna urządzenia. Im jest ona większa, tym dłużej możemy używać danego sprzętu bez przerwy. Te o najsłabszej mocy zazwyczaj przeznaczone są do siekania miękkich produktów i niezbyt dobrze poradzą sobie z tymi twardszymi. Nie bez znaczenia jest także prędkość wirowania noży na minutę czy też poziomy prędkości.
Warto wyposażyć się w taki koktajler, który będzie miał możliwość regulowania obrotów za pomocą suwaka czy też pokrętła. Na rynku dostępne są także modele zapewniające płynną regulację obrotów, która zmienia się za pomocą przycisków plus lub minus. Z całą pewnością jest to bardzo przydatne i wygodne. Inną funkcją jest praca w trybie pulsacyjnym, czyli tylko wtedy, kiedy trzymamy wciśnięty przycisk.
Podczas wybierania urządzeń blendujących, należy zwrócić uwagę także na materiał, z którego zostały wykonane. Plastik jest lekki, ale podatny na działanie wysokiej temperatury. Z kolei stal nierdzewna jest znacznie trwalsza, a do tego nie odbarwia się pod wpływem soków z owoców czy warzyw.