Wolnowar to urządzenie, którego popularność stale rośnie z uwagi na fakt, iż nie jest ono zbyt trudne w obsłudze i praktycznie samo potrafi przygotować cały obiad. Ponadto gotowanie na parze jest bardzo zdrowe i świetnie wpływa nie tylko na dobre samopoczucie całej rodziny, ale również na smukłą sylwetkę.
Co to jest wolnowar?
Wolnowar, lub inaczej Slowcooker lub Crock-Pot to urządzenie służące do gotowania potraw w niskiej temperaturze. Jest on bardzo uniwersalny, tani w eksploatacji i bardzo wszechstronny. Można w nim przygotowywać zarówno wszelkiego rodzaju zupy, potrawki, gulasze, kompoty, a nawet ciasta. Składa się z trzech podstawowych elementów: metalowej podstawy wyposażonej w elementy grzewcze o niskiej mocy, ceramicznej misy oraz pokrywy. Zazwyczaj wolnowar wyposażony jest w termostat, który posiada 3 tryby pracy: na niskiej mocy (LOW), dużej mocy (HIGH) oraz tryb podtrzymywania ciepła (KEEP WARM).
Podstawowe funkcje wolnowaru
Wolnowar jest urządzeniem niezwykle wszechstronnym oraz praktycznie bezobsługowym - można go włączyć i wyjść do pracy, a po powrocie będzie już na nas czekał pyszny i zdrowy obiad. Takie urządzenie może zapewnić bezstresowe gotowanie oraz smaczne i zdrowe obiady dla całej rodziny każdego dnia. Należy jedynie pamiętać, że gotować w nim można jedynie ze świeżych, nieprzetworzonych produktów - dotyczy to zwłaszcza mięs. Jest on idealnym i wręcz niezastąpionym urządzeniem zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Nadaje on potrawkom oraz gulaszom zupełnie nowego wymiaru smaku.