Nav
biedronka
Biedronkado końca 14 dni
rossmann
Rossmanndo końca 12 dni
jula
Julado końca 8 dni
bi1
bi1do końca 13 dni
pepco
PepcoWażna od jutra
castorama
Castoramado końca 13 dni
drogerie natura
Drogerie Naturado końca 11 dni
polomarket
POLOmarketdo końca 6 dni
neopunkt
NEOPUNKTdo końca 6 dni
media markt
Media Marktdo końca 6 dni
dino
Dinodo końca 6 dni
auchan supermarket
Auchan SupermarketWażna od jutra
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 4 dni
hebe
Hebedo końca 6 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama

Wódka- czysta tradycja

Wódka to niezmiennie najlepiej sprzedający się alkohol mocny w Polsce. Fakt ten nikogo nie dziwi, ponieważ nasz kraj jest ojczyzną tego właśnie trunku. Co roku też w okresie karnawału w marketach pojawiają się promocje mnogich gatunków i rodzajów wódek.
Cover

Tradycja budowana przez wieki

Mimo, że najstarsze rejestry dotyczące produkcji wódki na ziemiach polskich pochodzą z 1405 roku z terenów Sandomierza, wiadome jest że tradycje ‘bimbrownicze’ na terenie naszego kraju są znacznie starsze.  Pierwsze wzmianki o destylacji wódek zbożowych pochodzą bowiem już z XIII wieku. Fakt ten popiera tezę, że to właśnie Polacy jako pierwsi w Europie destylowali Okowitę zwaną w innych krajach Aqua Vitae (woda życia), bravin lub żiżennaja woda.

Historyczne próby destylacji są o wiele starsze, a pierwsze zapiski na ten temat pochodzą z roku 400 n.e. Wspominany jest w nich alchemik zwany Zosimos z Panapolis, który swojego specyfiku używał w celach medycznych. Jego dorobek wykorzystywali w późniejszym czasie głównie Arabowie, którzy uważali produkowany destylat za magiczny eliksir leczniczy.

Polska wódka

Od 2012 roku na mocy ustawy podpisanej przez  prezydenta RP polską wódką nazywać można tylko i wyłącznie alkohol uzyskiwany z  tradycyjnych polskich zbóż i ziemniaków uprawianych wyłącznie na terenie naszego kraju. Do jej produkcji nie można użyć kukurydzy, melasy cukrowej, soi, winogron, oraz drożdży i polepszaczy smaku.

Wódka spełniająca wszystkie wyżej wymienione warunki może z dumą nosić nazwę Polskiej Wódki oraz jej symbol na butelce.

Jak podawać? Z czym łączyć?

Powszechnie krążąca opinia, że wódkę należy podawać wyłącznie zmrożoną do temp. -20 stopni Celsjusza jest błędna. W takiej temperaturze smak wódki jest praktycznie niewyczuwalny i żadnej różnicy nie robi gatunek, ani półka cenowa wódki, którą pijemy.
Aby docenić jej walory należy podawać ją w temperaturze 4- 6 stopni Celsjusza (tzw. Perfect Serve).

Wódka idealnie łączy się z owocami cytrusowymi, szczególnie z sokiem pomarańczowym, cytrynowym, oraz limonkowym. Kultowe jest również połączenie wódki z sokiem żurawinowym, lub sokiem z czarnej porzeczki.

Jeśli w swoim barku masz ziołowe wermuty, lub ziołowy likier śmiało możesz połączyć je z wódką uzyskując w ten sposób świetny aperitif.

Szukając promocji

Wódkę Wyborową znajdziemy m.in. w gazetkach promocyjnych sieci Tesco i POLOmarket. Zdecydowanie najtaniej butelkę o pojemności 500 ml kupimy w POLOmarkecie, bo w cenie 21.99 zł. W Tesco za taką samą butelkę zapłacić trzeba 23,99 zł przy regularnej cenie 24,99 zł.

Jeśli ktoś lubi Żubrówkę ofertę promocyjną znajdzie  w gazetkach sieci Tesco, POLOmarkecie i Żabce.
Tym razem butelkę 0,5 l najtaniej kupimy w Tesco za 19,99 zł. W Żabce za 20,99 zł, a w POLOmarkecie za 21,99 zł.

Ciekawie wygląda również oferta wódki Finlandia. Butelki o pojemności 0,7 litra w promocyjnej cenie kupimy w Żabce za 41,99 zł (59,99 zł za 1 l), oraz w POLOmarkecie za 44,99 zł (64,27 zł za 1 l). Przeglądając jednak gazetki wnioskuję, że w tym przypadku lepiej kupić w Tesco butelkę o pojemności 1 litra w cenie 55,99 zł. Jest to zdecydowanie najlepsza oferta tej marki.

Zaskocz znajomych pomysłowym drinkiem!

Chcesz zaskoczyć swoich znajomych efektownym i prostym w przygotowaniu drinkiem, który do tego dobrze smakuje? Dzisiaj przygotujemy drinka Vodka Sunrise, będącego modyfikacją znanego Tequila Sunrise.

Przejdźmy do przygotowania drinka.

Skład:

50 ml wódka
150 ml soku pomarańczowego
20 ml grenadyna

Wykonanie:

Wysoką szklankę wypełniamy lodem, wlewamy wódkę, następnie uzupełniamy szklankę sokiem pomarańczowym. Całość mieszamy, aby składniki skompensowały się ze sobą. Na końcu do szklanki powoli, delikatnym strumieniem wlewamy grenadynę, która utworzy na dole szklanki osobną warstwę. Za pomocą łyżeczki barmańskiej delikatnie mieszamy grenadynę, tak aby wymieszała się częściowo z sokiem, ale by nadal widoczne były dwie osobne warstwy.
Dekorujemy wisienką cocktailową lub fragmentem pomarańczy. Podajemy z rurką.

 

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama