Mówi się, że rodzajów serów we Francji jest tyle, co dni w roku. Lidl w najnowszej gazetce proponuje nam skosztowanie tych najbardziej znanych, m.in. ser Camembert z lejącym się środkiem (7,99), Fromage, ser z mleka owczego (8,99), ser pleśniowy Petit Livarot (9,99) czy ser z niebieską pleśnią (7,49).
W rejonie Korsyki króluje salami, czyli wędzona kiełbasa, którą także przyrządza się na wiele sposobów. Dzięki ofercie Lidla będzie można spróbować salami wieprzowego (9,99), salami suszonego z orzechami włoskimi (7,77), minisalami (6,99) czy francuski pasztet w praktycznym opakowaniu (4,99).
Elementem charakterystycznym kuchni francuskiej są owoce morza. W Lidlu znaleźć można małże, które idealnie sprawdzą się jako przystawka (11,99) czy nadziewane ślimaki (11,99). Oprócz tego tarta przygotowana według tradycyjnej receptury kosztuje zaledwie 6,99, a tarta z krewetkami 9,99.
Jeżeli bardziej interesują Was przekąski francuskie proponujemy skosztować maślanego croissanta (0,99), nugatu z dodatkiem migdałów i miodu (9,99) oraz legendarne i przepyszne makaroniki (12,99).
Oferta sklepu Lidl „Tydzień francuskiej kuchni” trwa od 15.02 do 21.02 lub do wyczerpania zapasów.