Nav
polomarket
POLOmarketOstatni dzień promocji!
kaufland
Kauflanddo końca 1 dzień
netto
Nettodo końca 1 dzień
dino
DinoOstatni dzień promocji!
groszek
GroszekOstatni dzień promocji!
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 1 dzień
intermarche super
Intermarche Superdo końca 1 dzień
auchan hipermarket
Auchan Hipermarketdo końca 1 dzień
aldi
Aldido końca 5 dni
biedronka
Biedronkado końca 5 dni
stokrotka optima
Stokrotka OptimaWażna za 2 dni
twój market
Twój MarketWażna od jutra
super-pharm
Super-Pharmdo końca 1 dzień
hebe
Hebedo końca 38 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Tort lodowy - uroczysty deser dla całej rodziny

Jeśli nie jesteś w stanie przejść obojętnie obok lodów, to z pewnością będzie Ci smakować ciasto w wydaniu lodowym, a mianowicie prosty w wykonaniu tort lodowy. Jest to świetny sposób na sprawienie bliskim przyjemności, szczególnie dzieciom na urodziny. Idealnie sprawdzi się podczas imprezy w ogrodzie czy jako deser podczas grilla. Jak zatem przyrządzić tort, który zrobi prawdziwą furorę?
Cover

Jeśli nie jesteś w stanie przejść obojętnie obok lodów, to z pewnością będzie Ci smakować ciasto w wydaniu lodowym, a mianowicie prosty w wykonaniu tort lodowy. Jest to świetny sposób na sprawienie bliskim przyjemności, szczególnie dzieciom na urodziny. Idealnie sprawdzi się podczas imprezy w ogrodzie czy jako deser podczas grilla. Jak zatem przyrządzić tort, który zrobi prawdziwą furorę?

Weekendowy deser – tort lodowy jak marzenie

Do przygotowania tortu lodowego potrzebować będziemy: 100 g czekolady, 1,5 l lodów waniliowych lub śmietankowych, 100 g herbatników, kilkanaście biszkoptów, pół szklanki rodzynek. 

Wykonanie: lody należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby zmiękły. Przechodzimy do posiekania czekolady i pokruszenia ciastek. Następnie wykładamy tortownicę folią aluminiową i układamy na niej folię spożywczą w taki sposób, aby blaszki tortownicy były całkowicie owinięte folią. Lody przekładamy do tortownicy i dobrze uciskamy, po czym układamy na wierzchu dodatkami. Całość umieszczamy w zamrażarce aż góra tortu się zetnie, a potem kładziemy na nią kolejny kawałek folii spożywczej. Tort trzymamy w zamrażalniku, a godzinę przed podaniem przekładamy do lodówki, aby łatwiej było nam go pokroić. 

Świetną opcją jest także zrobienie tortu lodowego ze świeżych truskawek, kefiru lub maślanki, paczki gotowych małych bezików, garści pokruszonych ciastek kokosowych lub maślanych. Do tego potrzebne będą jeszcze syrop z agawy, cukier trzcinowy, ekstrakt z wanilii. Po połączeniu tychże składników uzyskamy niezwykle smaczną mieszankę lodową, którą należy przykryć folią spożywczą i schodzić przez noc w lodówce.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama