Jeśli nie jesteś w stanie przejść obojętnie obok lodów, to z pewnością będzie Ci smakować ciasto w wydaniu lodowym, a mianowicie prosty w wykonaniu tort lodowy. Jest to świetny sposób na sprawienie bliskim przyjemności, szczególnie dzieciom na urodziny. Idealnie sprawdzi się podczas imprezy w ogrodzie czy jako deser podczas grilla. Jak zatem przyrządzić tort, który zrobi prawdziwą furorę?
Weekendowy deser – tort lodowy jak marzenie
Do przygotowania tortu lodowego potrzebować będziemy: 100 g czekolady, 1,5 l lodów waniliowych lub śmietankowych, 100 g herbatników, kilkanaście biszkoptów, pół szklanki rodzynek.
Wykonanie: lody należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby zmiękły. Przechodzimy do posiekania czekolady i pokruszenia ciastek. Następnie wykładamy tortownicę folią aluminiową i układamy na niej folię spożywczą w taki sposób, aby blaszki tortownicy były całkowicie owinięte folią. Lody przekładamy do tortownicy i dobrze uciskamy, po czym układamy na wierzchu dodatkami. Całość umieszczamy w zamrażarce aż góra tortu się zetnie, a potem kładziemy na nią kolejny kawałek folii spożywczej. Tort trzymamy w zamrażalniku, a godzinę przed podaniem przekładamy do lodówki, aby łatwiej było nam go pokroić.
Świetną opcją jest także zrobienie tortu lodowego ze świeżych truskawek, kefiru lub maślanki, paczki gotowych małych bezików, garści pokruszonych ciastek kokosowych lub maślanych. Do tego potrzebne będą jeszcze syrop z agawy, cukier trzcinowy, ekstrakt z wanilii. Po połączeniu tychże składników uzyskamy niezwykle smaczną mieszankę lodową, którą należy przykryć folią spożywczą i schodzić przez noc w lodówce.