Sezon letni przynosi bogactwo smaków i zapachów. Świeże, dojrzałe i słodkie owoce doskonale nadają się wtedy do wykorzystania ich w domowym przetwórstwie. Sok czy syrop owocowy kupić można w każdym sklepie, jednak olbrzymia zawartość cukru, konserwantów oraz ulepszaczy smaku skutecznie odstrasza każdego, kto dba o zdrowe odżywianie całej swojej rodziny.
Zrób go sam!
Samodzielne wykonanie soku w domu jest bardzo proste. Wystarczy przygotować ulubione owoce, wodę, cukier oraz ewentualne zioła do wzmocnienia smaku syropu. W garnku umieszczamy np. jeden kilogram malin, pół szklanki wody oraz melisę lub miętę do smaku. Całość gotujemy przez około 20 minut i po tym czasie przecedzamy zawartość garnka przez sitko o bardzo małych oczkach. Płyn przelewamy z powrotem do garnka, dosypujemy pół szklanki cukru i gotujemy aż do zagęszczenia syropu. Tak powstały sok owocowy przelewamy do słoików i pasteryzujemy przez pół godziny w garnku z gotującą się wodą.
Zdrowotne walory soku
Syrop owocowy posiada niezaprzeczalne walory smakowe, ale charakteryzuje się również właściwościami zdrowotnymi. Syrop malinowy działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie, więc znajdzie zastosowanie w okresie przeziębieniowym. Dodatek melisy do syropu nada mu właściwości uspokajających, imbir rozgrzeje, a dziurawiec, żeń-szeń i rozmaryn dodadzą energii.
Ciekawe połączenia
Soki nie muszą być nudne! Poznaj połączenie truskawki z rabarbarem, maliny z cytryną, śliwki z kardamonem czy pomarańczy z cynamonem i zachwycaj smakiem domowych przetworów całą rodzinę!