Lemoniada to nieodłączony element podczas lata. Można przygotować ją w mgnieniu oka i to z zaledwie kilku składników. Jest to znacznie korzystniejsza dla naszego organizmu alternatywa niż wypijanie litrów przesłodzonych i barwionych napojów dostępnych w marketach.
Tradycyjna lemoniada
Składa się z cytryny, wody i cukru. Do jej przygotowania potrzebować będziemy sześciu cytryn, szklanki cukru i dwóch litrów zimnej wody. Pierwszym krokiem jest wyciśnięcie soku z cytryn i wymieszanie go z cukrem oraz wodą. Następnie należy chłodzić lemoniadę w lodówce i podawać z lodem.
Lemoniada z arbuzem i truskawkami
Do przygotowania owocowej lemoniady potrzebować będziemy ponad kilogram oczyszczonego z pestek i pokrojonego arbuza, 150 g świeżych truskawek, pół szklanki z soku z cytryny, szklankę cukru i pół litra wody.
Wykonanie: wszystkie składniki miksujemy na gładko w blenderze i schładzamy.
Miodowa lemoniada
Składniki: szklanka soku z limonki, półtora litra wody, pół szklanki cukru, trzy łyżki miodu.
Przygotowanie: łączymy sok z limonki z wodą, cukrem i miodem, mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Następnie schładzamy lemoniadę w lodowce. Na koniec można także wrzucić do dzbanka świeże liście mięty.