Nav
biedronka
BiedronkaOstatni dzień promocji!
kaufland
Kauflanddo końca 3 dni
polomarket
POLOmarketdo końca 2 dni
spar
SPAROstatni dzień promocji!
wafelek
Wafelekdo końca 6 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 3 dni
dino
Dinodo końca 2 dni
auchan supermarket
Auchan Supermarketdo końca 3 dni
aldi
AldiOstatni dzień promocji!
lidl
LidlOstatni dzień promocji!
stokrotka optima
Stokrotka Optimado końca 3 dni
dealz
Dealzdo końca 3 dni
super-pharm
Super-Pharmdo końca 53 dni
hebe
Hebedo końca 33 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porównania

Świetne przepisy na domowe lemoniady

Lemoniada to z pewnością smak lata. Jest to świetny sposób na orzeźwienie podczas dających się we znaki upałów. Przyjemna ochłoda i pyszny smak – tego z pewnością oczekujemy od tego znanemu każdemu napoju. Z czego przygotować słodką i kwaśną jednocześnie lemoniadę, która nawodni nasz organizm latem?
Cover

Lemoniada to nieodłączony element podczas lata. Można przygotować ją w mgnieniu oka i to z zaledwie kilku składników. Jest to znacznie korzystniejsza dla naszego organizmu alternatywa niż wypijanie litrów przesłodzonych i barwionych napojów dostępnych w marketach. 

Tradycyjna lemoniada

Składa się z cytryny, wody i cukru. Do jej przygotowania potrzebować będziemy sześciu cytryn, szklanki cukru i dwóch litrów zimnej wody. Pierwszym krokiem jest wyciśnięcie soku z cytryn i wymieszanie go z cukrem oraz wodą. Następnie należy chłodzić lemoniadę w lodówce i podawać z lodem. 

Lemoniada z arbuzem i truskawkami

Do przygotowania owocowej lemoniady potrzebować będziemy ponad kilogram oczyszczonego z pestek i pokrojonego arbuza, 150 g świeżych truskawek, pół szklanki z soku z cytryny, szklankę cukru i pół litra wody. 

Wykonanie: wszystkie składniki miksujemy na gładko w blenderze i schładzamy. 

Miodowa lemoniada

Składniki: szklanka soku z limonki, półtora litra wody, pół szklanki cukru, trzy łyżki miodu. 

Przygotowanie: łączymy sok z limonki z wodą, cukrem i miodem, mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Następnie schładzamy lemoniadę w lodowce. Na koniec można także wrzucić do dzbanka świeże liście mięty.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama