Nie jest tajemnica, że suszone owoce posiadają szereg zalet. Można by nawet powiedzieć, że wad praktycznie nie mają. Dostepne przez cały kalendarzowy rok, smaczne, lekkie, przenośne, miłe w dotyku, o ładnym zapachu, posiadają wszystkie wartości odżywcze, jakie są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania na co dzień.
Przyjrzyjmy sie bliżej wartościom odzywczym poszczególnych owoców suszonych.
Suszone jabłka:
- obniżają poziom cholesterolu,
- witamina c,
- wspomagają procesy trawienne,
- witamina B- wpływa dobrze na skórę, włosy i paznokcie.
Suszone daktyle:
- kwa foliowy,
- witaminy A, B1, B2, PP,
- żelazo, potas, magnez,
- regulują prace jelit.
Suszone banany:
- obniżają ciśnienie krwi,
- posiadają magnez i potas,
- zapobiegają wrzodom żołądka,
- zapobiegają skurczom.
Suszone śliwki:
- źródło błonnika, fosforu, a także i żelaza,
- łagodzą zaparcia,
- zawierają następujące witaminy: A, C, E,
- idealnie nadają się dla osób, które borykają się z problemami żołądkowymi.
Suszone owoce, jak widać powyżej, posiadają szereg wartości odżywczych, które mogą się okazać niezwykle dla nas pomocne. Jeżeli borykamy się z jakimiś problemami zdrowotnymi lub chcemy im zapobiec, warto wpleść w swoją dietę codzienna właśnie te produkty. Może się okazać, że wpłyną one wręcz zbawiennie na nasz organizm. Warto rozważyć systematyczne spożywanie suszonych owoców, tym bardziej, że są one poręczne i możemy je nosić nawet w torebce, czy też kieszeni naszej kurtki. Smaczne i lekkie, moga uratować nam nawet życie.