Zdrowe odżywianie obejmuje wiele aspektów. Regularne posiłki, przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów, spożywanie dużej ilości owoców i warzyw... Ten ostatni czynnik jest ważny dla wielu osób, chcących być fit.
Zdrowe, własne owoce zimą?
W okresie zimowym ciężko o świeże, polskie owoce. Często korzysta się wówczas z mrożonek czy przetworów. Jest jednak sposób na to, aby nawet w styczniu cieszyć się owocami z własnego ogródka. Nie będą one wprawdzie prosto z krzaka, ale odpowiednia ich obróbka może pomóc w zachowaniu cennych składników odżywczych oraz witamin. Mowa tu o procesie, jakim jest suszenie owoców.
Jak prawidłowo suszyć owoce?
Działanie to polega na pozbyciu się z owoców wody. W ten sposób zachowane zostają m.in. witaminy, cukier i błonnik. Aby tak się stało, trzeba zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt, jakim jest suszarka spożywcza. Ogólne zasady są następujące:
- owoce powinny zostać pokrojone w plasterki o mniej więcej jednakowej grubości,
- temperatura suszenia nie może być za wysoka, aby miąższ nie stracił cennych składników, takich jak witaminy,
- owoce, mające niejadalną skórkę, należy wcześniej obrać.
Wybór suszarki
Na rynku dostępne są suszarki o różnej mocy, mające zwykle kilka komór. Wielkość zależy od indywidualnych potrzeb. Oczywiście lepiej i szybciej suszyć będą suszarki droższe, o lepszych parametrach. Część z nich ma grzałkę, która co pewien czas się wyłącza, co zmniejsza zużycie prądu. Warto zwracać uwagę na temperatury suszenia.
Proces suszenia pozwala uzyskać smaczne owoce, stanowiące idealną przekąskę na jesienne i zimowe wieczory.