Jedzenie jest integralną częścią kultury. Towarzyszy człowiekowi od początku jego istnienia – na początku pełniąc funkcje biologiczne, co zmieniło się z czasem. Współcześnie posiłki nie są wyłącznie pożywieniem – jedzenie i gotowanie to forma przyjemności, sposób na miłe spędzenie czasu z rodziną lub przyjaciółmi lub samotny relaks w restauracji.
„Powiedź mi co jesz, a powiem ci kim jesteś”, napisał Anthelme Brillant-Savarin w publikacji ,,Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej”. Jedzenie jest nośnikiem znaczeń i trendów, pokazuje kulisy kultur regionalnych i narodowych. O poszukiwaniu różnych smaków świadczy istnienie i popularność forów i blogów kulinarnych. Łatwa dostępność przepisów sprawia, że nie warto nudzić się w kuchni.
Na schyłek lata proponujemy kuchnię Grecką, która jest bogata w duże ilości warzyw, czosnek, oliwę z oliwek i ryby. By spróbować zaskakujących połączeń smaków nie trzeba wydawać wielkich pieniędzy w egzotycznych restauracjach. Wystarczy znaleźć przepis i… skoczyć na szybkie zakupy do najbliższego Lidla. Dzięki akcji „Tydzień Greckiej Kuchni” dostępny jest szereg produktów, które na co dzień ciężko znaleźć w sklepach.
Nie znając tradycji danej kuchni można obawiać się eksperymentu. Dlatego w ofercie są gotowe dania, które mogą wyręczyć laika lub posłużyć mu jako inspiracja: paluszki chlebowe, ziarna słonecznika w czekoladzie, pierścienie z kalmarów i wiele innych propozycji. Dużą sympatią wśród fanów greckiej kuchni cieszy się deser zwany baklawą – ciasto filo przełożone warstwami pokrojonych orzechów włoskich z cukrem lub miodem, popularne są również sałatki z oliwkami, serem feta i oliwą z oliwek.
O gustach się nie dyskutuje, więc by wydać osąd, trzeba samemu spróbować greckich specjałów. Może to dobry pomysł na weekendową kolację ze znajomymi? Życzymy smacznego!