Gotowy sos do dań jest do kupienia praktycznie wszędzie. Ich składy są mocno zróżnicowane. Bezproblemowo dostaniemy sos do potraw z kuchni meksykańskiej, chińskiej, śródziemnomorskiej, włoskiej czy też portugalskiej. Jest to dobre rozwiązanie, jeśli brakuje nam czasu na przygotowanie obiadu od podstaw, jednak znacznie zdrowszą alternatywą będzie sos przygotowany przez nas samodzielnie.
Dlaczego warto poświęcić czas i przygotować domowy sos?
Gotowe sosy do dań mają to do siebie, że zawierają wiele substancji chemicznych, które nie są obojętne dla naszego organizmu. Oczywiście w sprzedaży dostępne są także zdrowsze ich wersje, jednakże nie są one jeszcze na tyle popularne, a więc wybór jest ograniczony. Znacznie lepszą opcją będzie przygotowanie swojego własnego sosu, czyli z ulubionych i świeżych produktów. Takie sosy są zazwyczaj proste do przygotowania, a ich smak jest nie do przebicia. Ostry sos do mięsa, sos bolognese czy też sos tzatziki? Wszystko to można wyczarować we własnej kuchni i to bez potrzeby stania nad garnkami przez parę godzin czy też kupowania drogich i trudno dostępnych produktów.
Do przygotowania słynnego sosu do spaghetti wystarczy nam 300 g mielonego mięsa, seler, duża cebula, marchew, czerwone wino i przecier pomidorowy. Do tego jeszcze potrzebować będziemy przypraw, takich jak czosnek granulowany, tymianek, liść laurowy, oregano, rozmaryn, sól i pieprz. Taki sos domowej roboty nie zawiera żadnych alergenów w postaci mleka czy też glutenu. Jeśli jednak decydujemy się na zakup gotowego produktu, to należy dokładnie zapoznać się ze składem na etykiecie.