Nav
biedronka
BiedronkaOstatni dzień promocji!
kaufland
Kauflanddo końca 3 dni
polomarket
POLOmarketdo końca 2 dni
spar
SPAROstatni dzień promocji!
wafelek
Wafelekdo końca 6 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 3 dni
dino
Dinodo końca 2 dni
auchan supermarket
Auchan Supermarketdo końca 3 dni
aldi
AldiOstatni dzień promocji!
lidl
LidlOstatni dzień promocji!
stokrotka optima
Stokrotka Optimado końca 3 dni
dealz
Dealzdo końca 3 dni
super-pharm
Super-Pharmdo końca 53 dni
hebe
Hebedo końca 33 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Ryby - dlaczego są tak zdrowe?

Ryby od wieków pojawiają się na naszych talerzach, gdyż są lekkostrawne, zawierają sporą ilość białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zgodnie z zaleceniami dietetyków, ryba powinna gościć w naszym jadłospisie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Bardzo duże znaczenie ma jednak jej jakość. Najbardziej wartościowe jest mięso z dzikich ryb, które wolne są od zanieczyszczeń i metali ciężkich. Które ryby są więc najbardziej godne polecenia?
Cover

Ryby od wieków pojawiają się na naszych talerzach, gdyż są lekkostrawne, zawierają sporą ilość białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zgodnie z zaleceniami dietetyków, ryba powinna gościć w naszym jadłospisie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Bardzo duże znaczenie ma jednak jej jakość. Najbardziej wartościowe jest mięso z dzikich ryb, które wolne są od zanieczyszczeń i metali ciężkich. Które ryby są więc najbardziej godne polecenia?

Jedzenie ryb ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie

Z całą pewnością warto jeść ryby, gdyż mają one dużą gęstość odżywczą. Ponadto jest to znacznie zdrowsza alternatywa dla mięsa typu wieprzowina czy wołowina. Białko zawarte w mięsie ryb jest o wiele lepiej przyswajalne przez nasz organizm, a ponadto pozostawia uczucie sytości na długo. Po zjedzeniu wartościowego posiłku nie mamy już ochoty na podjadanie wysokoenergetycznych przekąsek między posiłkami.

W rybach znajdziemy liczne witaminy i składniki mineralne. Nie brakuje w nich witamin z grupy B oraz witamin A, E i D. Jest to też dobre źródło siarki, żelaza, magnezu, wapnia, cynku, miedzi, jodu, manganu, fosforu, chloru i potasu. 

Na naszych stołach najczęściej powinny pojawiać się tuńczyk, makrela, śledź i pstrąg. Zamiast więc sięgać po chemiczne suplementy diety w celu dostarczenia kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, warto postawić na naturalne ich źródło, czyli na tłuste ryby. Wybierajmy ryby pochodzące z łowisk naturalnych, a nie te hodowlane, które są ubogie w prozdrowotne substancje.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama