Nav
polomarket
POLOmarketOstatni dzień promocji!
kaufland
Kauflanddo końca 1 dzień
netto
Nettodo końca 1 dzień
dino
DinoOstatni dzień promocji!
groszek
GroszekOstatni dzień promocji!
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 1 dzień
biedronka
Biedronkado końca 5 dni
polomarket
POLOmarketWażna od jutra
aldi
Aldido końca 5 dni
lidl
Lidldo końca 1 dzień
stokrotka optima
Stokrotka OptimaWażna za 2 dni
żabka
Żabkado końca 7 dni
super-pharm
Super-Pharmdo końca 58 dni
hebe
Hebedo końca 38 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porównania

Ryba na świątecznym stole

Boże Narodzenie nie obejdzie się bez ryby. Na wigilijnym stole musi znaleźć się karp przynajmniej pod jedną postacią. W niektórych częściach Polski obowiązkowym daniem jest zupa gotowana na wywarze z rybich głów, w innych – ryba po grecku. Jako przystawka koniecznie śledzie, a poza tym karp smażony, pieczony, w galarecie… Jednym słowem – nieważne, jaka, ważne, że ryba.
Cover

Boże Narodzenie nie obejdzie się bez ryby. Na wigilijnym stole musi znaleźć się karp przynajmniej pod jedną postacią. W niektórych częściach Polski obowiązkowym daniem jest zupa gotowana na wywarze z rybich głów, w innych – ryba po grecku. Jako przystawka koniecznie śledzie, a poza tym karp smażony, pieczony, w galarecie… Jednym słowem – nieważne, jaka, ważne, że ryba.

Ryby są doskonałym wyborem – zdrowe, smaczne, bogate w dobre tłuszcze. Dlatego nie warto wprowadzać innowacji i wyprowadzać ich ze świątecznego menu. Jeśli nie przepadamy z karpiem, poszukajmy zamienników. W sklepach wybierajmy ryby oznaczone niebieskim certyfikatem MSC. Informuje on, że zostały pozyskane w sposób przyjazny dla środowiska, a ich łowiska nie są nadmiernie eksploatowane.

Ze względu na wciąż liczną populację warto kupować karpie, szproty, dorsza bałtyckiego, plamiaka, mintaja, śledzie. Unikajmy pangi – hodowcy tego gatunku nie dbają o zachowanie odpowiednich standardów podczas połowów. Postarajmy się zrezygnować także z łososia atlantyckiego, miruny, tuńczyka błękitnopłetwego oraz halibuta – łowiska tych ryb są przełowione, a jeśli nie powstrzymamy konsumpcji ich mięsa, to niedługo gatunki wyginą.

Okres przedświąteczny to trudny czas dla karpi. W tym przypadku odejście od tradycji i zrezygnowanie z kupowania żywego zwierzęcia jest jak najbardziej chwalebne i pożądane. Żywe zwierzęta przechowywane w ciasnych beczkach są męczone, brakuje im powietrza. Niestety większość supermarketów wciąż kultywuje ten okropny zwyczaj. Przy odrobinie zaangażowania można jednak znaleźć już wyfiletowane ryby. Szukajmy ich np. w Lidlu.  

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama