Stworzenie różowej czekolady wydaje się niemożliwe? Nic bardziej mylnego! Szwajcarskiej firmie Barry Callebaut jako pierwszej na świecie udało się ją wyprodukować z różowych ziaren. To wyjątkowe wydarzenie, ponieważ do tej pory znane były tylko trzy rodzaje najpopularniejszego wyrobu cukierniczego. Od kiedy będzie w sprzedaży różowa czekolada? Jak smakuje?
Od wielu lat Barry Callebaut opracowywał recepturę różowej czekolady w laboratoriach. W końcu się udało! Po blisko 80 latach od wyprodukowania pierwszej wersji białej czekolady przyszedł czas na różowy kolor - co ciekawe barwa jest całkowicie naturalna. Udało się tez uzyskać owocowo-śmietankowy smak, który z czasem ma się stawać co raz bardziej wyrazisty.
Wielkie osiągnięcie szwajcarskiej firmy próbują analizować eksperci i znawcy cukiernictwa jednak nadal nie wiedzą jak do tego doszło, że powstała różowa czekolada. Na razie nie wiadomo kiedy będzie można ja kupić w sklepach. Twórcy uspokajają i proszą o cierpliwość. W sprzedaży ma pojawić się najwcześniej za sześć miesięcy. Póki co nie podano oficjalnej informacji o cenie jednak wydaje się, że pierwsze opakowania mogą sporo kosztować. Nic dziwnego w końcu jest to niezwykle innowacyjne osiągnięcie, w którego sukces włożono mnóstwo pracy.
Barry Callebaut zyskał sławę już dużo wcześniej. Dziś jest jednym z największych producentów czekolady na świecie i właścicielem marek tj. Cacao Barry, Callebaut, Carma, Chocovic i Van Houten. Po wyprodukowaniu różowej czekolady jego pozycja w branży na pewno się wzmocni.