Polecane gazetkiBlack Friday 2017
S3 okazjum link

Różowa czekolada niedługo w sklepach!

Stworzenie różowej czekolady wydaje się niemożliwe? Nic bardziej mylnego! Szwajcarskiej firmie Barry Callebaut jako pierwszej na świecie udało się ją wyprodukować z różowych ziaren. To wyjątkowe wydarzenie, ponieważ do tej pory znane były tylko trzy rodzaje najpopularniejszego wyrobu cukierniczego. Od kiedy będzie w sprzedaży różowa czekolada? Jak smakuje?

Od wielu lat Barry Callebaut opracowywał recepturę różowej czekolady w laboratoriach. W końcu się udało! Po blisko 80 latach od wyprodukowania pierwszej wersji białej czekolady przyszedł czas na różowy kolor - co ciekawe barwa jest całkowicie naturalna. Udało się tez uzyskać owocowo-śmietankowy smak, który z czasem ma się stawać co raz bardziej wyrazisty.

Wielkie osiągnięcie szwajcarskiej firmy próbują analizować eksperci i znawcy cukiernictwa jednak nadal nie wiedzą jak do tego doszło, że powstała różowa czekolada. Na razie nie wiadomo kiedy będzie można ja kupić w sklepach. Twórcy uspokajają i proszą o cierpliwość. W sprzedaży ma pojawić się najwcześniej za sześć miesięcy. Póki co nie podano oficjalnej informacji o cenie jednak wydaje się, że pierwsze opakowania mogą sporo kosztować. Nic dziwnego w końcu jest to niezwykle innowacyjne osiągnięcie, w którego sukces włożono mnóstwo pracy.

Barry Callebaut zyskał sławę już dużo wcześniej. Dziś jest jednym z największych producentów czekolady na świecie i właścicielem marek tj. Cacao Barry, Callebaut, Carma, Chocovic i Van Houten. Po wyprodukowaniu różowej czekolady jego pozycja w branży na pewno się wzmocni.

Obserwuj nas
Komentarze
Nasz Serwis korzysta z plików cookies, aby ułatwić Użytkownikom przeglądanie naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli Użytkownik nie ma zablokowanej opcji zapisywania tych plików, to zgadza się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia.
Użytkownik może samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji na ten temat można uzyskać w regulaminie.