Najważniejsze parametry płyty indukcyjnej
Każdy, kto staje przed wyborem płyty–zarówno indukcyjnej, jak i gazowej czy standardowej elektrycznej – musi dopasować szereg jej parametrów do własnych oczekiwań i możliwości finansowych. Istotny jest tu poziom energooszczędności urządzenia; warto sprawdzić, jaką klasę energetyczną posiada dany sprzęt, a więc jaką ilość energii zużywać będzie przez rok swojego funkcjonowania. Tym, na co często zwraca się uwagę, jest także wyposażenie płyty w podstawowe oraz dodatkowe funkcje, które skutecznie ułatwiają i usprawniają korzystanie z niej. Są to chociażby takie udogodnienia jak funkcja szybkiego nagrzewania, timer, kontrola temperatury poszczególnych pól czy też możliwość blokady włączenia płyty.
Do najważniejszych kwestii należą wymiary płyty, a także liczba oraz rozmieszczenie znajdujących się na niej pól grzewczych. Nowoczesne kuchenki indukcyjne mogą posiadać bowiem nie tylko różną liczbę pól, ale także pola o zróżnicowanych rozmiarach, kształtach i rozmieszczeniu.
Pola grzewcze w indukcji
Nowoczesne płyty indukcyjne mogą być wyposażone w jedno, dwa, cztery, a nawet sześć pól grzewczych. Tak szeroki wybór pozwala na łatwe znalezienie optymalnego modelu. Obecnie do najpopularniejszych należą kuchenki dwupalnikowe oraz urządzenia posiadające cztery pola grzewcze. Płyta indukcyjna czteropalnikowa może posiadać pola grzewcze o wyraźnie zaznaczonym kształcie i granicach, jak również mieć widoczny jedynie ich orientacyjny zarys. Wyraźnie rozgraniczone palniki najczęściej posiadają okrągły kształt i nie są wyposażone w funkcję łączenia.
Do najpraktyczniejszych zdecydowanie należą natomiast płyty posiadające cztery pola, wyposażone w możliwość ich swobodnego łączenia. W przypadku takich urządzeń możliwe jest połączenie pól w dwie duże strefy indukcyjne, jak również duże pole po jednej stronie płyty i dwa mniejsze po drugiej. Takie rozwiązanie pozwala na umieszczenie na płycie naczyń o najróżniejszych gabarytach i wymiarach – mogą to być nie tylko klasyczne garnki i patelnie, ale także duże naczynia żaroodporne czy patelnie grillowe o charakterystycznym, prostokątnym kształcie. W ten sposób z łatwością przygotować możemy chociażby pieczeń czy grillowane mięso oraz kilka warzywnych dodatków jednocześnie.
Wśród kuchenek indukcyjnych z czteroma polami znajdują się urządzenia wyposażone w możliwość łączenia zarówno wszystkich pól, jak i wyłącznie części z nich. W takim wypadku pola, które nie mają możliwości połączenia się w jedną, większą taflę, oznaczone są krzyżykami lub ograniczone okręgami.
Także samo łączenie pól może przebiegać w różny sposób. Niektóre z kuchenek posiadają bowiem funkcję automatycznego ich scalania po postawieniu na tafli kuchenki większego naczynia, inne zaś wymagają samodzielnego ustawienia połączenia.
Tak szeroki wybór ilości, kształtów oraz dodatkowych funkcji pól grzewczych otwiera przed każdym użytkownikiem pełną gamę możliwości, dzięki którym możliwe jest dopasowanie szczegółów konstrukcji płyty do własnych potrzeb i posiadanych naczyń.