Nav
biedronka
BiedronkaOstatni dzień promocji!
kaufland
Kauflanddo końca 3 dni
polomarket
POLOmarketdo końca 2 dni
spar
SPAROstatni dzień promocji!
wafelek
Wafelekdo końca 6 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 3 dni
dino
Dinodo końca 2 dni
auchan supermarket
Auchan Supermarketdo końca 3 dni
aldi
AldiOstatni dzień promocji!
lidl
LidlOstatni dzień promocji!
stokrotka optima
Stokrotka Optimado końca 3 dni
dealz
Dealzdo końca 3 dni
super-pharm
Super-Pharmdo końca 53 dni
hebe
Hebedo końca 33 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porównania

Pyszne sorbety domowej roboty: 3 przepisy

Lody domowe to znacznie lepsza alternatywa dla chemicznych wytworów ze sklepowych zamrażalników. Jest to świetny pomysł na deser nie tylko latem, chociaż to właśnie w celu ochłody najczęściej po nie sięgamy. To jednak nie jedyny sposób na orzeźwienie. Znacznie zdrowszą, bardziej dietetyczną i bardzo pyszną opcją jest owocowy sorbet. Jak przygotować taki przysmak w domowym zaciszu?
Cover

Lody domowe to znacznie lepsza alternatywa dla chemicznych wytworów ze sklepowych zamrażalników. Jest to świetny pomysł na deser nie tylko latem, chociaż to właśnie w celu ochłody najczęściej po nie sięgamy. To jednak nie jedyny sposób na orzeźwienie. Znacznie zdrowszą, bardziej dietetyczną i bardzo pyszną opcją jest owocowy sorbet. Jak przygotować taki przysmak w domowym zaciszu?


Przepis na sorbet, czyli pyszny i tani sposób na niskokaloryczny deser


•    sorbet truskawkowy


Do przygotowania naturalnej słodyczy potrzebować będziemy pół kilograma truskawek, czterech łyżek soku z cytryny oraz trzech łyżek cukru.
Przygotowanie: pokrojone truskawki zalewamy sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem, po czym odstawiamy na pół godziny do puszczenia soku przez owoce, a następnie na dwie godziny do zamrażalnika. Po upływie tego czasu wyciągamy je i blendujemy na gładką masę i wstawiamy z powrotem do zamrażalnika na kilka godzin. 


•    malinowa poezja w mgnieniu oka


Składniki: pół kilograma malin, 50 g cukru i 100 ml wody.
Przygotowanie: miksujemy maliny z cukrem i dodajemy wody, po czym odstawiamy do schłodzenia i mieszamy co jakiś czas. 


•    sorbet gruszkowy


Składniki: trzy gruszki, laska wanilii, sok z jednej cytryny oraz szklanka cukru, woda. 
Przygotowanie: wodę zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie gotujemy gruszki przez dziesięć minut, odlewamy i pozostawiamy do ostudzenia. W innym garnku zagotowujemy cukier z wanilią i dodajemy gruszki. Całą masę przekładamy do dużego pojemnika i mrozimy przez minimum cztery godziny. W celu pozbycia się grudek lodu, należy co jakiś czas mieszać sorbet widelcem.
 

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama