Lody domowe to znacznie lepsza alternatywa dla chemicznych wytworów ze sklepowych zamrażalników. Jest to świetny pomysł na deser nie tylko latem, chociaż to właśnie w celu ochłody najczęściej po nie sięgamy. To jednak nie jedyny sposób na orzeźwienie. Znacznie zdrowszą, bardziej dietetyczną i bardzo pyszną opcją jest owocowy sorbet. Jak przygotować taki przysmak w domowym zaciszu?
Przepis na sorbet, czyli pyszny i tani sposób na niskokaloryczny deser
• sorbet truskawkowy
Do przygotowania naturalnej słodyczy potrzebować będziemy pół kilograma truskawek, czterech łyżek soku z cytryny oraz trzech łyżek cukru.
Przygotowanie: pokrojone truskawki zalewamy sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem, po czym odstawiamy na pół godziny do puszczenia soku przez owoce, a następnie na dwie godziny do zamrażalnika. Po upływie tego czasu wyciągamy je i blendujemy na gładką masę i wstawiamy z powrotem do zamrażalnika na kilka godzin.
• malinowa poezja w mgnieniu oka
Składniki: pół kilograma malin, 50 g cukru i 100 ml wody.
Przygotowanie: miksujemy maliny z cukrem i dodajemy wody, po czym odstawiamy do schłodzenia i mieszamy co jakiś czas.
• sorbet gruszkowy
Składniki: trzy gruszki, laska wanilii, sok z jednej cytryny oraz szklanka cukru, woda.
Przygotowanie: wodę zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie gotujemy gruszki przez dziesięć minut, odlewamy i pozostawiamy do ostudzenia. W innym garnku zagotowujemy cukier z wanilią i dodajemy gruszki. Całą masę przekładamy do dużego pojemnika i mrozimy przez minimum cztery godziny. W celu pozbycia się grudek lodu, należy co jakiś czas mieszać sorbet widelcem.