Nav
lidl
LidlOstatni dzień promocji!
polomarket
POLOmarketdo końca 6 dni
kaufland
KauflandOstatni dzień promocji!
intermarche super
Intermarche SuperOstatni dzień promocji!
wafelek
Wafelekdo końca 3 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 4 dni
kaufland
KauflandOstatni dzień promocji!
auchan hipermarket
Auchan HipermarketOstatni dzień promocji!
biedronka
BiedronkaOstatni dzień promocji!
aldi
Aldido końca 3 dni
stokrotka supermarket
Stokrotka SupermarketOstatni dzień promocji!
carrefour
Carrefourdo końca 3 dni
super-pharm
Super-Pharmdo końca 7 dni
rossmann
Rossmanndo końca 1 dzień
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Przygotuj pyszną potrawę z grzybów!

Zbieranie grzybów już samo w sobie stanowi nie lada przyjemność. W końcu któż z nas nie lubi wycieczek do lasu i powrotów z pełnymi koszami dorodnych prawdziwków, maślaków czy kurek. Uwielbiane przez większość za niepowtarzalny aromat i nadzwyczajny smak, grzyby stanowią nieodłączny składnik tradycyjnych, rodzinnych przepisów kulinarnych. Przyjrzyjmy się z bliska przepisowi na pyszną zupę grzybową, którą cieszyć możemy się nie tylko od święta.
Cover

Zbieranie grzybów już samo w sobie stanowi nie lada przyjemność. W końcu któż z nas nie lubi wycieczek do lasu i powrotów z pełnymi koszami dorodnych prawdziwków, maślaków czy kurek. Uwielbiane przez większość za niepowtarzalny aromat i nadzwyczajny smak, grzyby stanowią nieodłączny składnik tradycyjnych, rodzinnych przepisów kulinarnych. Przyjrzyjmy się z bliska przepisowi na pyszną zupę grzybową, którą cieszyć możemy się nie tylko od święta.

Potrzebujemy:

-1, 5 litra wywaru drobiowego lub drobiowo – wołowego – koniecznie przygotujmy wcześniej
-1 dużą cebulę
-600 g grzybów prosto z lasu
-150 ml śmietany, odpowiedniej do zup i sosów
-3 łyżki masła
-1 łyżka mąki pszennej
-szczyptę pieprzu i odrobinę soli
-natkę pietruszki

Najpierw delikatnie, pod bieżącą wodą oczyszczamy grzyby. Trudniejsze zabrudzenia usuwamy zeskrobując je nożykiem. Kroimy je według uznania, w kostkę lub plastry. Dwie łyżki masła rozpuszczamy na głębokiej patelni i podsmażamy na niej obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Czekamy aż cebula się zeszkli, po czym wrzucamy na patelnie przygotowane wcześniej grzyby, wraz z pozostałą łyżką masła. Mieszamy dopóki z grzybów nie odparuje woda. Gdy tak się stanie, przekładamy je do garnka i zalewamy przygotowanym wcześniej wywarem. Gotujemy przez około 30 minut. Po tym czasie odlewamy pół kubka zupy i dolewamy do niego śmietanę oraz dosypujemy łyżkę mąki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i powoli dolewamy do gotującej się zupy.

Podajemy z makaronem, łazankami lub ziemniakami. Posypujemy natką pietruszki i delektujmy się jej niezapomnianym smakiem, smacznego!

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama