Zbieranie grzybów już samo w sobie stanowi nie lada przyjemność. W końcu któż z nas nie lubi wycieczek do lasu i powrotów z pełnymi koszami dorodnych prawdziwków, maślaków czy kurek. Uwielbiane przez większość za niepowtarzalny aromat i nadzwyczajny smak, grzyby stanowią nieodłączny składnik tradycyjnych, rodzinnych przepisów kulinarnych. Przyjrzyjmy się z bliska przepisowi na pyszną zupę grzybową, którą cieszyć możemy się nie tylko od święta.
Potrzebujemy:
-1, 5 litra wywaru drobiowego lub drobiowo – wołowego – koniecznie przygotujmy wcześniej
-1 dużą cebulę
-600 g grzybów prosto z lasu
-150 ml śmietany, odpowiedniej do zup i sosów
-3 łyżki masła
-1 łyżka mąki pszennej
-szczyptę pieprzu i odrobinę soli
-natkę pietruszki
Najpierw delikatnie, pod bieżącą wodą oczyszczamy grzyby. Trudniejsze zabrudzenia usuwamy zeskrobując je nożykiem. Kroimy je według uznania, w kostkę lub plastry. Dwie łyżki masła rozpuszczamy na głębokiej patelni i podsmażamy na niej obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Czekamy aż cebula się zeszkli, po czym wrzucamy na patelnie przygotowane wcześniej grzyby, wraz z pozostałą łyżką masła. Mieszamy dopóki z grzybów nie odparuje woda. Gdy tak się stanie, przekładamy je do garnka i zalewamy przygotowanym wcześniej wywarem. Gotujemy przez około 30 minut. Po tym czasie odlewamy pół kubka zupy i dolewamy do niego śmietanę oraz dosypujemy łyżkę mąki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i powoli dolewamy do gotującej się zupy.
Podajemy z makaronem, łazankami lub ziemniakami. Posypujemy natką pietruszki i delektujmy się jej niezapomnianym smakiem, smacznego!