Mojito to bardzo dobrze znany kubański drink. Na całym świecie można spotkać bardzo wielu jego zwolenników, większość barów ma go w swojej ofercie. Dziś jednak chciałbym abyście zapoznali się ze świetnym, nieco udoskonalonym mojito, które jest jeszcze bardziej orzeźwiające, idealnie pasuje na wszystkie letnie imprezy a koszt czy trudność jego przygotowania praktycznie się nie zmienia.
Do przygotowania drinku Mojito double mint potrzebować będziemy:
- pół dojrzałej limonki
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- miętę pieprzową
- miętę polną lub zieloną
- lód
- wodę gazowaną
Zaczynamy od dokładnego opłukania mięt, po czym wybieramy po 8-10 najładniejszych, najlepiej rozwiniętych listów, które następnie bardzo dokładnie ugniatamy. Dodajemy sok z połówki limonki oraz dwie łyżeczki brązowego cukru. Całość znowu dokładnie ugniatamy. Idealnie nadaje się do tego muddler, ale zwykły tłuczek do mięsa też się sprawdzi. Następnie dodajemy pokruszony lód, 40ml białego rumu (jeżeli chcemy, aby mojito było mocniejsze można dodać większą ilość, należy jednak pamiętać, że smak może wtedy ulec mocnej zmianie). Szklankę zapełniamy wodą mineralną, delikatnie mieszamy i tak otrzymujemy nasz idealny drink.
Jak widać przepis na drink mojito double mint wcale nie jest skomplikowany, a otrzymujemy niezwykle świeży, miętowy napój alkoholowy. Mięta pieprzowa nadaje się do tego drinka idealnie, jeżeli chodzi o drugą miętę to zdecydowanie polecam zieloną, gdyż jest nieco słodsza od polnej, ale też nieco trudniej dostępna.