Najlepsze gofry to te chrupiące, jeszcze świeże i ciepłe, na których bita śmietana jeszcze się rozlewa (oczywiście w połączeniu z owocami). Rozmarzyliście się już? Jeśli tak, to dobrze. Razem przygotujemy najlepsze gofry pod słońcem.
Składniki, które trzeba będzie przygotować:
- 2 szklanki maki
- 2 jajka, żółtka oddzielone od białek
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
Dodatki:
Gofry to produkty uniwersalne. Można je dekorować różnymi dodatkami. Najpopularniejsze z nich to:
- owoce - najczęściej borówki bądź truskawki, choć można wybrać również i bardziej "egzotyczne" połączenia
- bita śmietana - lepiej sprawdzi się jej bardziej kaloryczna odmiana
- cukier puder - można go bardzo łatwo przygotować ze zwykłego cukru
- czekolada (np. wiórki czekoladowe)
- kakao - można nim posypać nasze gofry
Jak przygotować dobre gofry?
Gofry z owocami (i wieloma innymi dodatkami) przygotowuje się bardzo prosto. Na początek rozgrzewamy naszą gofrownicę (niestety, będzie ona dla nas niezbędna). W trakcie jej podgrzewania, będziemy mieszać ze sobą wszystkie wspomniane składniki (oprócz białek jaj). Masę z białek będziemy przygotowywać w osobnym naczyniu, tak by ubić je na sztywną pianę.
Dopiero na sam koniec obydwie masy mieszamy ze sobą i wprowadzamy bezpośrednio do gofrownicy. W rozgrzanej gofrownicy pieczenie gofrów będzie trwało nie dłużej niż 3 minuty, w zależności od ustawionej temperatury i trybu pracy.
Jeśli chcemy mieć np gofry z owocami, od razu po upieczeniu i wystygnięciu gofra dodajemy owoce i wybrane przez nas wcześniej dodatki.