Sery warto jeść, bo są przede wszystkim bogatym źródłem wapnia, białka i fosforu - aby pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na wapń, wystarczy zjeść zaledwie 4 plasterki dobrego żółtego sera!. Polacy natomiast rocznie spożywają ponad 6 kilogramów sera więc warto zwrócić uwagę na to jakiej jakości te sery kupujemy.
Sprawdzaj etykiety.
Przy wyborze sera należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jego skład. Robiąc zakupy, zawsze czytam uważnie etykiety ale przyznam szczerze, że dopiero pisząc ten artykuł, uświadomiłam sobie że rzadko kiedy sprawdzam etykiety serów żółtych! Sprawdzenie składu sera jest proste przy serach pakowanych ale w przypadku tych kupowanych „na wagę”, sprawa jest nieco trudniejsza - warto pamiętać o tym, że sprzedawca ma obowiązek zachować opakowanie zbiorcze i na nasze pytanie powinien udzielić niezbędnej odpowiedzi.
Sama najczęściej wybieram goudę, gatunek ten jest również najczęściej wybieranym przez Polaków. Rzadziej wybieram sery „na wagę”, częściej kupuję w opakowaniach, bo dłużej zachowują świeżość, nie wysychają i same opakowania są wygodne w przechowywaniu, co sobie cenię. W tym tygodniu goudę w opakowaniach oferuje Carrefour, Zielony Market, Piotr i Paweł, Biedronka, a na wagę kupimy ją w Tesco. Najwięcej zapłacimy za goudę w Biedronce, bo tam cena za opakowanie goudy Światowid to 4,69 zł, ale ser ten jest moim zdaniem naprawdę wysokiej jakości, najtaniej natomiast kupimy goudę Mlekpolu w Carrefourze, bo już za 2,99 zł za opakowanie. Sama kupuję najczęściej goudę w Biedronce, a najczęściej wybieram ser mierzwiony Światowida, bo uwielbiam te ultracienkie plasterki, które dodatkowo naprawdę długo zachowują świeżość i nie wysychają.
Jeżeli macie czas i ochotę, to możecie wybrać się po goudę do Tesco, gdzie za 100 gram goudy zapłacimy zaledwie 1, 49 zł ale nie wiem czy ser za tak niską cenę jest jeszcze serem. W Piotrze i Pawle jest obecnie promocja na ser Hochland, który wyróżnia się krótkim czyli najlepszym składem - tylko 4,19 za opakowanie.
W poniedziałek 29 września w Lidlu zaczyna się "Tydzień francuski", który nie byłby prawdziwie francuskim bez serów pleśniowych. Do wyboru będą sery kozie owinięte boczkiem, wspaniale smakujące podgrzane w piekarniku, jeden z moich bardziej ulubionych gatunków serów, pysznie kremowy ser Le Pave, bardzo popularne brie i camembert czy cudownie ostry w smaku fromage, np. Fromages Des Vogses w promocyjnej cenie 6,66 zł za opakowanie. Tak szeroki wybór pozwala na przygotowanie idealnej deski serów, towarzyszącej kieliszkowi dobrego, francuskiego wina.
{gazetka:8926,strona:2}
Podsumowując - im skład sera krótszy, tym lepiej. Jego składniki powinny ograniczyć się do mleka, podpuszczki, kultur bakterii oraz soli. Omijaj szerokim łukiem sery nafaszerowane barwnikami, stabilizatorami i konserwantami. Oczywiście nie wszystkie z nich są szkodliwe dla zdrowia.
Pamiętaj, że jeżeli oczekujesz produktu całkowicie pozbawionego takich dodatków, musisz zacząć kierować się również i ceną sera.