Wielu osobom wydaje się, że weganie mają trudną do zniesienia dietę. Niektórzy nawet im współczują. Okazuje się jednak, że wcale nie trzeba rezygnować z ukochanych potraw, trzeba je po prostu umiejętnie zmodyfikować, tak, aby nie znalazły się w nich składniki pochodzenia zwierzęcego. Nie jest to aż takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Dotyczy to także deserów. Oto pomysły na przepyszne desery wegańskie.
Coraz większą popularnością, także u osób, które nie są weganami, cieszy się wegańska tarta czekoladowa bez cukru i bez glutenu. Wykonuje się ją bardzo prosto, a potrzebnych jest tylko kilka składników. Przede wszystkim należy zaopatrzyć się w maliny, orzechy, ciecierzycę oraz aquabę, która jest wodą z ciecierzycy. Najpierw należy zmiksować orzechy z daktylami oraz kokosowym olejem, potem ubić aquabę i połączyć ją z rozpuszczoną wegańską czekoladą i mamy już gotowe ciasto oraz krem. Czas wykonania tego deseru to maksymalnie pół godziny.
Kolejnym ciekawym pomysłem jest oryginalny mus chałwowy z malinami, który oprócz tego, że jest wegański, to jest również pozbawiony glutenu. Nadaje on się także dla osób uczulonych na orzechy. Jak wykonać taki deser? Otóż należy najpierw ubić mleko kokosowe, a potem utrzeć je z chałwą. Wykonanie tego deseru to również niecałe pół godziny, a efekt jest naprawdę oszałamiający. Oczywiście można zrobić taki mus również z innymi owocami, wszystko zależy od pory roku i naszych osobistych preferencji. Chałwa ze wszystkim smakuje przecież naprawdę świetnie.