Nav
polomarket
POLOmarketdo końca 2 dni
biedronka
Biedronkado końca 3 dni
netto
Nettodo końca 3 dni
dino
Dinodo końca 2 dni
groszek
Groszekdo końca 2 dni
delikatesy centrum
Delikatesy CentrumOstatni dzień promocji!
intermarche super
Intermarche Superdo końca 3 dni
auchan hipermarket
Auchan Hipermarketdo końca 3 dni
lidl
LidlWażna od jutra
kaufland
Kauflanddo końca 3 dni
delikatesy centrum
Delikatesy CentrumWażna od jutra
carrefour express
Carrefour Expressdo końca 1 dzień
super-pharm
Super-Pharmdo końca 3 dni
hebe
Hebedo końca 40 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Pomysły na wegańskie desery

Wielu osobom wydaje się, że weganie mają trudną do zniesienia dietę. Niektórzy nawet im współczują. Okazuje się jednak, że wcale nie trzeba rezygnować z ukochanych potraw, trzeba je po prostu umiejętnie zmodyfikować, tak, aby nie znalazły się w nich składniki pochodzenia zwierzęcego. Nie jest to aż takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Dotyczy to także deserów. Oto pomysły na przepyszne desery wegańskie.
Cover

Wielu osobom wydaje się, że weganie mają trudną do zniesienia dietę. Niektórzy nawet im współczują. Okazuje się jednak, że wcale nie trzeba rezygnować z ukochanych potraw, trzeba je po prostu umiejętnie zmodyfikować, tak, aby nie znalazły się w nich składniki pochodzenia zwierzęcego. Nie jest to aż takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Dotyczy to także deserów. Oto pomysły na przepyszne desery wegańskie.

Coraz większą popularnością, także u osób, które nie są weganami, cieszy się wegańska tarta czekoladowa bez cukru i bez glutenu. Wykonuje się ją bardzo prosto, a potrzebnych jest tylko kilka składników. Przede wszystkim należy zaopatrzyć się w maliny, orzechy, ciecierzycę oraz aquabę, która jest wodą z ciecierzycy. Najpierw należy zmiksować orzechy z daktylami oraz kokosowym olejem, potem ubić aquabę i połączyć ją z rozpuszczoną wegańską czekoladą i mamy już gotowe ciasto oraz krem. Czas wykonania tego deseru to maksymalnie pół godziny.

Kolejnym ciekawym pomysłem jest oryginalny mus chałwowy z malinami, który oprócz tego, że jest wegański, to jest również pozbawiony glutenu. Nadaje on się także dla osób uczulonych na orzechy. Jak wykonać taki deser? Otóż należy najpierw ubić mleko kokosowe, a potem utrzeć je z chałwą. Wykonanie tego deseru to również niecałe pół godziny, a efekt jest naprawdę oszałamiający. Oczywiście można zrobić taki mus również z innymi owocami, wszystko zależy od pory roku i naszych osobistych preferencji. Chałwa ze wszystkim smakuje przecież naprawdę świetnie.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama