Jabłka są jednym z najpopularniejszych polskich owoców i choć sezon na nie trwa przez większą część roku, szczególnie w jesiennych i zimowych miesiącach cieszą się największą popularnością. Ze względu na swoją przystępną cenę i uniwersalny smak, który wzbogaci zarówno dania słone, mięsa, jak i desery, Polacy z chęcią sięgają po nie w sklepie.
Deser z jabłek od razu kojarzy się z szarlotką, a sposobów jej przyrządzenia jest tak wiele, że z pewnością będziemy mieć w czym wybierać. Jabłka z ciastem kruchym, tarta z jabłkami, drożdżowy placek, strucla czy biszkopt to tylko kilka propozycji pysznych wypieków z jabłkami w roli głównej.
Jabłka zawsze idą w parze z cynamonem, który ma doskonałe wartości zdrowotne. Pasują do niego też migdały, orzechy lub płatki owsiane, jeżeli chcemy deser w wersji fit. Jabłka możemy upiec w całości w piekarniku, zetrzeć na mus, zjeść z greckim jogurtem, a dla słodkości dodać miodu. Z kolei, jeżeli chcemy rozkoszować się czymś bardziej kalorycznym, z jabłkami świetnie skomponuje się beza, bita śmietana, a nawet gałka lodów.
Dzieci, jeśli nie przepadają za surowym owocem, na pewno posmakuje im właśnie jabłkowy deser wykonany według zdrowego przepisu, z myślą o najmłodszych. Ryż z musem jabłkowym, kaszka manna, a nawet placuszki lub racuchy upieczone z dużym, okrągłym plasterkiem jabłka na pewno przypadną do gustu każdemu maluchowi.