Nav
biedronka
BiedronkaWażna za 3 dni
rossmann
Rossmanndo końca 17 dni
jula
Julado końca 13 dni
żabka
Żabkado końca 4 dni
pepco
Pepcodo końca 5 dni
castorama
Castoramado końca 18 dni
drogerie natura
Drogerie Naturado końca 16 dni
tchibo
Tchibodo końca 22 dni
neopunkt
NEOPUNKTdo końca 11 dni
media markt
Media Marktdo końca 11 dni
action
Actiondo końca 4 dni
dino
Dinodo końca 4 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 5 dni
hebe
Hebedo końca 11 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Pomysły na dania z łososia

Łosoś pacyficzny to jedna z najsmaczniejszych ryb, z której można przygotować wiele bardzo pysznych potraw. Mięso tej ryby jest dosyć delikatne, dzięki czemu przepadają za nią nie tylko dorośli, ale również dzieci. Jakie jednak przysmaki można przygotować z tej przepysznej ryby?
Cover

Łosoś pacyficzny to jedna z najsmaczniejszych ryb, z której można przygotować wiele bardzo pysznych potraw. Mięso tej ryby jest dosyć delikatne, dzięki czemu przepadają za nią nie tylko dorośli, ale również dzieci. Jakie jednak przysmaki można przygotować z tej przepysznej ryby?

Roladki z łososia z serem

Składniki:

- 250 g łososia wędzonego w plastrach
- 300 g serka śmietankowego
- 3 łyżki śmietany 18%
- 5 suszonych pomidorów
- 3 listki bazylii
- 8 sztuk czarnych oliwek
- odrobina pieprzu do smaku

Sposób przygotowania:

Serek należy wymieszać ze śmietaną, dodając następnie posiekane listki bazylii, odrobinę pieprzu oraz pokrojone w drobną kostkę pomidory i oliwki. Plasterki łososia należy ułożyć tak, aby lekko na siebie nachodziły. Następnie należy posmarować je przygotowanym wcześniej serem, zwijając w rulon. Łososia najlepiej ułożyć na foliowym worku, dzięki czemu roladki się nie rozpadną. Zawiniętego łososia należy włożyć do lodówki na 4 godziny, a po tym czasie można go wyciągnąć, krojąc plasterki o szerokości około 2 cm.

Łosoś pieczony z grzybami

Składniki:

- 4 dzwonka łososia
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1/2 cytryny
- 1 mała cebula
- 250 g borowików
- 80 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżka bułki tartej
- odrobina soli i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania:

Łososia skropić kilkoma kroplami soku z cytryny oraz oprószyć przyprawami. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, układając następnie łososia i piekąc go w piekarniku nastawionym na 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w talarki, smażąc przez chwilę na odrobinie tłuszczu. Następnie dodać grzyby i chwile dusić na małym ogniu. Grzyby wyłożyć na rybę, polewając całość śmietaną wymieszaną z mąką. Całość włożyć do piekarnika, posypując bułką tartą i piec przez 15 minut.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama