Łosoś pacyficzny to jedna z najsmaczniejszych ryb, z której można przygotować wiele bardzo pysznych potraw. Mięso tej ryby jest dosyć delikatne, dzięki czemu przepadają za nią nie tylko dorośli, ale również dzieci. Jakie jednak przysmaki można przygotować z tej przepysznej ryby?
Roladki z łososia z serem
Składniki:
- 250 g łososia wędzonego w plastrach
- 300 g serka śmietankowego
- 3 łyżki śmietany 18%
- 5 suszonych pomidorów
- 3 listki bazylii
- 8 sztuk czarnych oliwek
- odrobina pieprzu do smaku
Sposób przygotowania:
Serek należy wymieszać ze śmietaną, dodając następnie posiekane listki bazylii, odrobinę pieprzu oraz pokrojone w drobną kostkę pomidory i oliwki. Plasterki łososia należy ułożyć tak, aby lekko na siebie nachodziły. Następnie należy posmarować je przygotowanym wcześniej serem, zwijając w rulon. Łososia najlepiej ułożyć na foliowym worku, dzięki czemu roladki się nie rozpadną. Zawiniętego łososia należy włożyć do lodówki na 4 godziny, a po tym czasie można go wyciągnąć, krojąc plasterki o szerokości około 2 cm.
Łosoś pieczony z grzybami
Składniki:
- 4 dzwonka łososia
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1/2 cytryny
- 1 mała cebula
- 250 g borowików
- 80 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżka bułki tartej
- odrobina soli i pieprzu do smaku
Sposób przygotowania:
Łososia skropić kilkoma kroplami soku z cytryny oraz oprószyć przyprawami. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, układając następnie łososia i piekąc go w piekarniku nastawionym na 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w talarki, smażąc przez chwilę na odrobinie tłuszczu. Następnie dodać grzyby i chwile dusić na małym ogniu. Grzyby wyłożyć na rybę, polewając całość śmietaną wymieszaną z mąką. Całość włożyć do piekarnika, posypując bułką tartą i piec przez 15 minut.