Płyta indukcyjna i gazowa bardzo się od siebie różnią. Inna sprawdzi się w przypadku mieszkania z małymi dziećmi i zwierzętami, osoby borykającej się z chronicznym brakiem czasu czy też kogoś stroniącego od nowinek technologicznych. Warto poznać plusy i minusy obu tych rozwiązań, dzięki czemu łatwiej będzie dopasować rodzaj płyty grzewczej do swoich indywidualnych potrzeb. Na co więc się zdecydować?
Co będzie lepsze – płyta indukcyjna czy płyta gazowa?
Osoby ceniące sobie szybkość i nie lubiące tracić cennego czasu na gotowanie i sprzątanie, z całą pewnością będą zadowolone z płyty indukcyjnej. Jeśli zaś stosujemy podczas przygotowywania posiłków naczynia aluminiowe, żaroodporne czy emaliowane, to lepsza opcją będzie zakup płyty gazowej. Nie bez znaczenia jest także przyłącze czy też nasze kulinarne preferencje. Jeśli decydujemy się na płytę indukcyjną, to niezbędna będzie trójfazowa instalacja elektryczna. Czasami więc będzie konieczne zwiększenie mocy u dostawcy energii.
Z kolei płyta gazowa wymaga podłączenia do sieci gazowej. Warto wiedzieć, że aż połowa gazu ulatnia się, a więc tylko 50% energii przekazywanej jest bezpośrednio do naczynia. Jeśli chodzi o koszty początkowe, to w przypadku płyty indukcyjnej są one znacznie wyższe. A co z eksploatacją? Okazuje się, że nie ma tutaj większych różnic, jeśli chodzi o zużycie prądu, jednakże na płycie gazowej gotuje się parę razy szybciej. Tak więc jeśli zależy nam na czasie, to gazówka nie jest polecana. Płyta indukcyjna jest bezpieczniejsza, łatwiejsza w czyszczeniu i oszczędniejsza.